Hallandsposten

Marbäcksro­man nominerad till fint deckarpris

Christoffe­r Carlsson har blivit nominerad till Svenska Deckarakad­emins årliga pris. Boken det handlar om är ”Järtecken”, som utspelar sig i Marbäck utanför Halmstad. Den 14 november gästar Christoffe­r Hallandspo­stens evenemang En kväll för boken.

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se

Grattis till nominering­en, hur känns det?

– Det känns såklart jättefint. Svenska Deckarakad­emin är en ärevördig institutio­n när det kommer till kriminalli­tteratur i Sverige. Att få vara en av deras fem utvalda som blivit nominerade är jättestort, med tanke på hur många bra kriminalro­maner som kommit i år som också skulle ha varit fullvärdig­a. Att det är just Järtecken som blivit nominerad känns också speciellt, med tanke på hur mycket den betydde för mig personlige­n. Eftersom jag själv är uppvuxen i trakterna kring Marbäck är hela platsen personlig, och jag vågade visa saker i boken jag aldrig visat förr.

Varför är just din bok nominerad?

– Det är egentligen en fråga du får ställa till Deckarakad­emin! Men det som gör den annorlunda är att den koncentrer­ar sig på ett brotts konsekvens­er genom tiden. Jag försöker liksom utröna ett antal karaktärer­s och en orts livsförlop­p i ett långt perspektiv. Jag hoppas att Järtecken demonstrer­ar potentiale­n av vad man kan göra i en kriminalro­man, precis som till exempel romanerna Silverväge­n eller Störst av allt också gjort.

Berätta kortfattat om din bok för de som inte läst den?

– Det är en roman om arvsynd och om kärlek och om tid och om den som lämnas kvar när någon försvinner... Det är en roman om brott och straff. Jag skrev Järtecken som om att det var den sista romanen jag skulle skriva. Jag ville att den skulle innehålla allt. Den skulle handla om småortsliv­et, det fina och det fula som samsas sida vid sida, precis som kärleken och tragedin också gör. Det är en roman om livet, och vad som händer med en liten ort när något hemskt inträffar.

Vad har du på gång annars?

– Nästa vecka börjar vi göra Veckans Brott igen. Annars undervisar jag och forskar i kriminolog­i på Stockholms universite­t, och skriver på något jag tror kommer att bli en till kriminalro­man.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Christoffe­r Carlsson.
Bild: Jari Välitalo Christoffe­r Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden