Hallandsposten

Verk ur garderoben tas fram när Konsthalle­n Hishult firar

Konsthalle­n firar 25 år – och just nu hängs utställnin­g nummer 150 på Konsthalle­n Hishult med namnet ”Ur garderoben å lite till”. Och vad är det egentligen som Kjell Åke Gustafsson plockar fram ur gömmorna? Det får vi veta på lördagens vernissage.

- Sara Öster so@hallandspo­sten.se

Vi vrider tillbaka klockan några år, närmare bestämt till 1970talet. Det var nämligen då som Kjell Åke Gustafsson blev intressera­d av konst. Intresset ledde först till det ena, och sedan till det andra.

– Jag har varit intressera­d av grafisk formgivnin­g väldigt länge, men till slut ville jag komma lite längre i den konstnärli­ga processen, säger Kjell Åke.

Han ville helt enkelt bygga en konsthall, och på slutet av 1980talet när han väl mötte arkitekten och konstnären Maria Schad insåg han att drömmen faktiskt kunde bli verklighet.

1994 stod Konsthalle­n Hishult klar på Hishults Gästgivare­gårds tomt – gästgiveri­et startade hans farfar med fru Botilda 1884.

– Klart att jag kommer ihåg den första utställnin­gen, det var med Olle Kåks. Jag minns att jag var förvånad över hur många som faktiskt kom. Genom åren har jag haft många konstnärer på plats. Vissa har blivit väldigt goda vänner. Hur har konsten förändrats enligt dig från 1994 till i dag?

– Visst finns det trender, och det som är mest påtagligt är att fotografie­t har fått stor plats, och då menar jag mer journalist­iska bilder. Det är många pressfotog­rafer som har gått över till konstvärld­en.

”Ur garderoben å lite till” fyller konsthalle­n med verk av Olle Kåks, Eva Bengtsson, Björn Wessman, Bengt Orup, Barbro Bäckman, Källemo & Sven Lundh, Håkan Elofsson och Anders Thessing. Alla har ställt ut hos Kjell Åke tidigare.

– Vissa av dem lever inte i dag, men konsten berör mig, det känns nära och personligt. Men det gäller också att anpassa utställnin­gen för sin publik. Det ska vara spännande att gå och titta – det måste kännas och beröra när man besöker konsthalle­n, så pass att man vill komma tillbaka, säger han och tillägger:

– Det blir väldigt många verk, en bra bit över hundra stycken. En glad och kompakt utställnin­g. En del är från min privata samling och en del är lånat. Jag vill återskapa det som har varit.

25 år sedan starten, hur går tankarna?

– Visst är det otroligt, det är egentligen märkligt att det har fungerat.

Vernissage­n är i morgon, lördag den 26 oktober, och vissa av konstnärer­na är plats. Utställnin­gen pågår fram till den 15 december.

 ?? Bild: Patrik Ljungman ?? Konsthalle­n Hishult firar 25 år. 1994 hade Kjell Åke Gustafsson den första utställnin­gen.
Bild: Patrik Ljungman Konsthalle­n Hishult firar 25 år. 1994 hade Kjell Åke Gustafsson den första utställnin­gen.
 ?? Bild: Kjell Åke Gustafsson ?? På lördag är det vernissage för ”Konsthalle­n Hishult 25 år – Ur garderoben å lite till”.
Bild: Kjell Åke Gustafsson På lördag är det vernissage för ”Konsthalle­n Hishult 25 år – Ur garderoben å lite till”.
 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Bilden är tagen ur Hallandspo­stens arkiv, här sitter Kjell Åke Gustafsson. Året var 1997.
Bild: Hp/arkiv Bilden är tagen ur Hallandspo­stens arkiv, här sitter Kjell Åke Gustafsson. Året var 1997.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden