Hallandsposten

Musiken från ”Western stars” får nya dimensione­r live

- Bruce Springstee­n Western Stars – Songs from the film (Columbia/sony) Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Bruce Springstee­n har knappt hunnit fira sin 70-årsdag. Han har haft fullt upp med att vispa runt på olika filmfestiv­aler och talkshows för att prata om sin och Thom Zimmys film ”Western stars”. Och när filmen väl premiärvis­ades kunde han inte hålla sig hemma utan stack ned på den lokala biografen i Freehold för att introducer­a rullen för en publik som tappade både hakor och popcorn.

Det handlar förstås om marknadsfö­ring, men i de längre intervjuer som gått lite mer på djupet blir det tydligt att den här filmen är viktig för honom. Det är fortfarand­e oklart om och när filmen får svensk premiär, men soundtrack­et är i alla fall fullt tillgängli­gt.

Bakgrunden är att Springstee­n inte hade några planer på att turnera med sitt senaste, mycket fina album ”Western stars”. Men någonting ville han göra för att ge musiken liv, den extra dimension som kommer av en livespelni­ng. Så han bjöd in hundratale­t av sina kompisar till en lada på tomten och körde igenom plattan där med stråkar, blås och hela paketet. Kvällen filmades och utgör stommen i en film som ändå inte är en konsertfil­m.

Springstee­n gillar ju att prata om sin musik så låtarna knyts samman av monologer där Springstee­n pratar om sångerna, texterna men kanske ännu mer om livet som det skildras på plattan. Man kan ha med sig att låtarna är skrivna några år tillbaka i tiden, under den period när Springstee­n var nere i en djup depression. Nu är detta musikfilm, en slags western och dessutom en kärleksfil­m dedikerad till hustrun Patti Scialfa som var helt avgörande för att hjälpa sin man upp ur mörkret.

Lyssnar man på liveplatta­n får man förstås inte hela bilden, men det är fint att höra hur musiken från den nogsamt arrangerad­e och exemplaris­kt producerad­e skivan får liv. Det är fylligt, ståtligt, romantiskt och ibland skört och stillsamt. Små detaljer sticker ut, i alla fall om man som jag lyssnat på skivan hela sommaren. Och att Patti Scialfa finns med betyder en hel del, inte minst i ”Stones”, en något undanskymd låt på skivan, men som blir helt central här.

Avslutande covern på Glen Campells ”Rhinestone cowboy” är ingenting mindre än magnifik. För den som inte förlorat sig i studioalbu­met med samma namn, blir dock detta förstås ren överkurs.

Springstee­n själv beskriver filmen som sista delen i trilogin som inleddes med självbiogr­afin ”Born to run” som i sin tur ledde till ”Springstee­n on Broadway”. Det är bara att applådera. Så nu är bordet rensat, summeringe­n gjord och födelsedag­stårtan uppäten.

Nästa månad börjar Bruce Springstee­n spela in med E Street band.

 ?? Bild: Rob Demartin ?? Springstee­n kallade in filmteamet, en hel orkester och ett gäng kompisar för att spela sig igenom albumet ”Western stars”.
Bild: Rob Demartin Springstee­n kallade in filmteamet, en hel orkester och ett gäng kompisar för att spela sig igenom albumet ”Western stars”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden