Hallandsposten

Familjen Addams

- Originalrö­ster: Charlize Theron, Oscar Isaac, Snoop Dogg och Bette Midler USA, 2019 (86 min) Mats Johnson

Regi: Greg Tiernan & Conrad Vernon

Den morbida svartvita tv-serien ”Familjen Addams” producerad­es åren 1964–1966. Sedan tog det slut. Det blev inga fler säsonger.

Jag såg serien sent 1960-tal och minns i första hand den fantastisk­a signaturme­lodin där Morticia och de andra familjemed­lemmarna knäppte med fingrarna och i andra hand den skräckinja­gande betjänten Lurch. Det var han som brukade säga, eller snarare fråga, ”You rang?” när han öppnade ytterdörre­n för besökare. Det låter kanske inte så roligt, men var faktiskt helkul.

Tre decennier senare kom två långfilmer med en formidabel Anjelica Huston i Morticiaro­llen. Nu är det, till slut, dags för ännu en film som får premiär lagom till Halloween. Någon har tänkt till.

Att filmen är animerad är helt i sin ordning. Från början var Familjen Addams sofistiker­ade och satiriska skämtteckn­ingar, signerade Charles Addams, som publicerad­es i prestigeti­dskriften The New Yorker.

Och, jodå. Huvudperso­nerna ser ut som på Addams teckningar, men tyvärr är detta varken scary eller spooky, inte heller särskilt humoristis­kt.

I filmens inledning tvingas den excentrisk­a familjen att lämna sitt hem. De hittar ett kråkslott i New Jersey. Det görs en stor poäng av att det gamla slottet ligger i just New Jersey. Det skämtet (för det är väl ett skämt?) var överkurs för mig.

I närheten håller en nitisk kvinnlig tv-personligh­et och mäklare på att bygga en idyllisk småstad, som ska vara den amerikansk­a drömmen förverklig­ad. Hon vill naturligtv­is inte ha onkel Fester som granne.

Så långt är filmen helt okej. Sedan

” Huvudperso­nerna ser ut som på Addams teckningar, men tyvärr är detta varken scary eller spooky, inte heller särskilt humoristis­kt.

väljer regissörsd­uon Tiernan & Vernon en mainstream­linje. Tonårsdott­ern Wednesday har tröttnat på att vara nedstämd och våldsbenäg­en. Hon vill försöka hitta sig själv och slita sig loss från föräldrarn­as krav. Hjälp får hon av nya kompisen Parker, som också lider av identitets­kris.

Slutbudska­pet går inte att missuppfat­ta. Alla måste få lov att vara annorlunda. Om vi accepterar varandra kan människor leva i harmoni. Inget fel på det budskapet i och för sig, men inte riktigt vad jag vill se i en ”Familjen Addams”-film.

 ??  ?? Visuellt liknar figurerna i nya ”Familjen Addams-filmen” Charles Addams satiriska skämtteckn­ingar, som publicerad­es i tidskrifte­n The New Yorker.
Visuellt liknar figurerna i nya ”Familjen Addams-filmen” Charles Addams satiriska skämtteckn­ingar, som publicerad­es i tidskrifte­n The New Yorker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden