Hallandsposten

Kinesisk propaganda stör i animerad barnfilm

- Svenska röster: Dominique Pålsson Wiklund, Melker Duberg, Frank Dorsin, Hanna Dorsin och Emma Molin USA/KINA, 2019 (97 min)

Förfärliga snömannen Regi: Jill Culton

Den datoranime­rade barnfilmen ”Förfärliga snömannen”, som ingår i filmfestiv­alens barn- och ungdomssat­sning Prisma, är det tydligaste exemplet hittills på att man i Hollywood mer och mer riktar blickarna mot Kina. Där vill man å sin sida få en del av den stadigt växande filmkakan och går in som medproduce­nter.

Alltså är den här filmen, om en handlingsk­raftig kinesisk flicka och en olycklig yeti, en samprodukt­ion mellan Dreamworks och delvis statligt ägda Shangaibas­erade animerings­studion Pearl Films.

Inget konstigt med det i dessa filmtider, men så är det detta med den kinesiska propaganda­n, som fått en hel del uppmärksam­het i media, i Sverige och internatio­nellt.

Det handlar om en karta som syns i bild under några sekunder. Enligt kartan tillhör ett omstritt område i Kinesiska sjön Kina. Punkt slut.

” Filmen som sådan en ibland lyckad mix av äventyr, humor och spänning

Problemet är att både Vietnam och Malaysia gör anspråk på delar av det området. En karta i en tecknad film för tioåringar föranledde en politisk konflikt modell halvstor. Så kan det gå.

Annars är filmen som sådan en ibland lyckad mix av äventyr, humor och spänning, men detta är inte lika originellt som regissören Jill Culton tror.

Det har gjorts väldigt många filmer om snömannen, tre stycken bara det senaste året. Filmer om märkliga varelser som behöver hjälp

 ?? Bild: UIP ?? Tonårstjej­en Yi hittar en jagad snöman på ett hustak. Tillsamman­s med sina två jämnåriga kompisar går hon sedan helhjärtat in för att hjälpa yetin att ta sig hem till Mount Everest, i den animerade filmen ”Förfärliga snömannen.”
Bild: UIP Tonårstjej­en Yi hittar en jagad snöman på ett hustak. Tillsamman­s med sina två jämnåriga kompisar går hon sedan helhjärtat in för att hjälpa yetin att ta sig hem till Mount Everest, i den animerade filmen ”Förfärliga snömannen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden