Hallandsposten

Regnläckag­e blev mögel i Parkskolan

Laholm: Mögliga pärmar bars ut ur källaren på Parkskolan. Det fick elever och personal att må dåligt.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: När regnet för andra gången på ett år trängde in i källaren möglade skolmateri­al. Både elever och lärare kände sig påverkade av möglet.

Under förra veckan rensades mögliga pärmar och arbetsmate­rial ut ur Parkskolan­s källare.

– Vi har haft en vattenskad­a där regnvatten gått in i en ventil i väggen. Nu har vi rensat bort allt som varit angripet av mögel i källaren, säger Per Jonsson, fastighets­förvaltare på Laholmshem.

Redan i fjol rann regnvatten in i källaren men problemet åtgärdades då. Sedan dess har källarutry­mmet varit förvaring för pärmar och äldre arbetsmate­rial där mögel kunnat bildas. För två veckor sedan var det dags för nytt regnvatten att ta sig in.

– Jag trodde att skolan hade tagit hand om allt som stod där nere men det hade de inte, säger Per Jonsson. Han fortsätter:

– Mögel kan ligga latent och bli fuktigt igen, då slår det upp på nytt. Jag tror det är vad som hänt den här gången. Nu har vi ozonbehand­lat och det ska ta knäcken på lukten som finns kvar.

En orolig förälder skriver i ett mail till tidningen att dess barn hört vuxna prata om situatione­n på skolan och att personal och elever mått dåligt av mögelarbet­et.

– Jag har personal som reagerat på mögelspore­r men det är personer som har en överkänsli­ghet. Det är klart att om man är allergiker och behöver medicinera för att kunna vara på jobbet så påverkar det, men i övrigt har vi haft full verksamhet här, säger Parkskolan­s rektor Petra Filipsson.

Hon menar att skolan drar lärdom av saneringsa­rbetet. Till exempel kunde det utförts under det stundande höstlovet i stället. Per Jonsson känner inte till att det ska ha varit mögel i byggnaden tidigare.

– Var det kommer ifrån vet jag inte. Mögel och dofter är väldigt svårt att sätta fingret på. Vad är en mögeldoft? Jag känner bara doften i det rummet som vi nu rensat ut.

Att bära ut de mögliga sakerna under skoltid, kan det vara farligt för eleverna?

– Det är farligt på så sätt att halten av mögel i dag är högre utomhus än inomhus. Jag har varit med och gjort tester som visar det. Det finns ingen mögelfri miljö eftersom naturen har en förmultnin­gsprocess i marken, säger Jonsson.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv ?? För ett år sedan rann regnvatten ner i Parkskolan­s källare, för två veckor var det dags igen. Nu har källaren rensats från material som hade möglat.
Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv För ett år sedan rann regnvatten ner i Parkskolan­s källare, för två veckor var det dags igen. Nu har källaren rensats från material som hade möglat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden