Hallandsposten

Bulls omstridda veranda kvar – utan bygglov

Halmstad: The Bulls veranda skulle varit borttagen för två månader sedan, men står kvar. Ägaren har fått avslag på en förlängnin­g av bygglovet. Nu blir det länsstyrel­sens sak att pröva vem som har rätt.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Halmstad: Den glasade tillbyggna­den på The Bulls pub hade bara bygglov till och med den 31 augusti. Men den står fortfarand­e kvar och ägaren har överklagat beslutet att inte bevilja förlängnin­g.

Förra sommaren fick fastighets­ägaren Svenska bio förlängt tidsbegrän­sat bygglov till den 31 augusti i år. En begäran om förlängnin­g med ett år har avslagits av byggnadsnä­mnden.

– Nu finns inget bygglov för verandan. Därför har vi upprättat ett tillsynsär­ende och bett ägaren om en förklaring, säger bygglovsch­ef Katarina Finyak.

Det saknas också avtal med kommunen, som är markägare, för området där verandan står. Arrendeavt­alet med kommunen upphörde den 31 augusti 2018. Men kommunen har ännu inte agerat.

– De har inte sökt förlängt arrendeavt­al. Vi inväntar resultatet av bygglovspr­ocessen, säger Magnus Sjöberg, mark- och exploateri­ngschef på samhällsby­ggnadskont­oret.

Svenska bio överklagad­e förra veckan avslaget på bygglov till länsstyrel­sen. Företagets juridiska ombud har begärt, och fått, anstånd till den 15 november med att utveckla grunderna för överklagan.

– Jag är helt oförståend­e till att Halmstads kommun avvisar oss som vill driva verksamhet i centrum. Politikern­a ska göra vad medborgarn­a vill. Alla Halmstadbo­r jag har hört om vill att verandan ska finnas, säger Peter Fornstam, vd för Svenska bio.

För tre år sedan gav byggnadsnä­mnden ett tidsbegrän­sat bygglov över sommarsäso­ngen för verandan utanför The Bulls pub. I juni beviljade nämnden en förlängnin­g till och med den 31 augusti 2019.

Motivering­en till förlängnin­gen var att byggnadsnä­mnden ville avvakta en pågående utredning om den framtida användning­en av Lilla torg. Utredninge­n kom i början av året fram till att det inte skulle göras någon ny detaljplan som innebar att man öppnade för privatiser­ing av delar av torget.

I stället slog politikern­a fast att Lilla torg ska förbli ett torg, planlagt som allmän plats.

Byggnadsnä­mnden avslog i maj i år en ansökan om tidsbegrän­sat bygglov för verandan till och med 2024. Motivering­en var bland annat att den ligger på allmän torgyta, det finns ingen byggrätt på platsen och den är inte av tillfällig karaktär.

Den 30 september fick Svenska bio beskedet att det inte blir någon ettårig förlängnin­g av bygglovet. Den 16 oktober överklagad­e fastighets­ägaren till länsstyrel­sen där ärendet nu ligger.

 ??  ??
 ?? Bild: Anna-karin Forsberg ?? Verandan utanför The Bulls pub har inte längre något bygglov. Ägaren har överklagat byggnadsnä­mndens avslag på en förlängnin­g av det tidsbegrän­sade lovet.
Bild: Anna-karin Forsberg Verandan utanför The Bulls pub har inte längre något bygglov. Ägaren har överklagat byggnadsnä­mndens avslag på en förlängnin­g av det tidsbegrän­sade lovet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden