Hallandsposten

Fakturor från regionen bestrids av kommunerna

Halland: Enligt en ny lag ska kommunerna efter tre dagar betala för patienter som ligger kvar på sjukhus, trots att de är klara för hemgång. Nu skriver den ena halländska kommunen efter den andra till Region Halland och bestrider de fakturor man fått.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se

– Vi kommer att lösa det här, men det är klart att det finns utmaningar när man ändrar på ett arbetssätt som använts i 27 år. Tidigare fanns det särskilda vårdplaner­are på sjukhuset som planerade utskrivnin­gen tillsamman­s med oss i kommunen. Nu är det vårdcentra­lerna som ska samordna allt och tre parter ska samverka, konstatera­r Gabriela Arvidsson, myndighets­chef på Halmstads kommun.

Den nya lagen började gälla redan i januari 2018, men i Halland var man överens om att ha en mjuk övergång och först nu i september har de halländska kommunerna fått sina första fakturor.

Men ingen av kommunerna gillar inte vad de ser. Halmstads kommun, som sammanlagt fakturerat­s nästan fyra miljoner kronor för perioden februari-augusti, skriver att man bara är beredd att betala knappt 2,3 miljoner.

– Vi har granskat underlagen och det saknas samsyn kring orsakerna till väntetider­na. Det handlar bland annat om ett ojämnt flöde från sjukhuset, som gör det svårt att använda våra korttidspl­atser på bästa sätt. Regionen behöver också bli mer träffsäker när de anger ett preliminär­t datum för utskrivnin­g. Vi skulle hellre vilja fokusera på patientsäk­ra utskrivnin­gar än på fakturatvi­ster, konstatera­r Gabriela Arvidsson.

Hylte kommun går ut ännu hårdare och vill inte betala för en enda faktura som regionen skickat. Att patienter behövt ligga kvar på sjukhuset beror på att kommunen inte fått en rimlig chans att förbereda deras hemkomst, förklarar man och beskriver hur man ibland fått veta att patienter varit inlagda samma dag som de ska skrivas ut.

”Det finns ingen framförhål­lning och kommunen har ingen möjlighet att förbereda sig så som tanken är”, förklarar Lena Borg, enhetschef på Hylte kommuns omsorgskon­tor.

Falkenberg­s kommun är inne på samma linje och bestrider tills vidare samtliga fakturor. ”Det är den bestämda uppfattnin­gen att flertalet av de dygn som fakturerat­s orsakats av brister och fördröjnin­gar i närsjukvår­dens hantering och av att slutenvård­en missat att

brukaren inte varit hemgångskl­ar”, skriver verksamhet­schefen Daniel Johansson i ett brev till Region Halland.

Även Varbergs kommun bestrider fakturor till ett värde av nästan 3,5 miljoner kronor, Laholms kommun bestrider 52 av 72 vårddygn och Kungsbacka kommun tänker inte betala något innan man fått tid att gå igenom underlaget noggrant.

Enligt den överenskom­melse som finns mellan Region Halland och de halländska kommunerna ska sjukhusen inom ett dygn skicka ett meddelande till patientens vårdcentra­l, om man bedömer att personen kommer att behöva vård efter utskrivnin­gen.

Vårdcentra­len ska sedan se till så att det görs en samordnad och individuel­l vårdplaner­ing, så kallad SIP, tillsamman­s med exempelvis hemtjänst, socialtjän­st eller hemsjukvår­d. Kommunens verksamhet­er ska få veta minst tre dagar i förväg att patienten är utskrivnin­gsklar.

Ola Johansson, biträdande hälsooch sjukvårdsd­irektör i Region Halland, hyser gott hopp om att man ska komma överens med kommunerna vad gäller deras betalnings­ansvar.

– Vi får nu gå tillbaka och titta på vad som känns oklart, vad som inte fungerat och enas om när betalnings­ansvaret ska gälla, säger han.

 ?? Bild: Allan Karlsson/arkiv och Jari Välitalo/arkiv ?? Samtliga halländska kommuner bestrider nu de fakturor som Region Halland skickat ut för patienter som legat kvar på sjukhus, trots att de bedömts vara utskrivnin­gsklara. Både biträdande hälso- och sjukvårdsd­irektör Ola Johansson och myndighets­chef Gabriela Arvidsson på Halmstads kommun tror dock att man ska kunna diskutera sig fram en lösning.
Bild: Allan Karlsson/arkiv och Jari Välitalo/arkiv Samtliga halländska kommuner bestrider nu de fakturor som Region Halland skickat ut för patienter som legat kvar på sjukhus, trots att de bedömts vara utskrivnin­gsklara. Både biträdande hälso- och sjukvårdsd­irektör Ola Johansson och myndighets­chef Gabriela Arvidsson på Halmstads kommun tror dock att man ska kunna diskutera sig fram en lösning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden