Hallandsposten

Elever korsade Australien med en soldriven bil

Halmstad: 300 mil – från Darwin i norr till Adelaide i söder – utan bensin. Så såg utmaningen ut för de soldrivna deltagarna i World Solar Challenge i Australien, där ett lag med studenter från Halmstad deltog. – Ett otroligt roligt äventyr utan dess like

- Elvedin Basic eb@hallandspo­sten.se 010-471 51 07

Två miljoner kronor och runt 40 timmar i veckan, i ett och ett halvt år.

Så mycket tid och pengar har Hust, Halmstad university solar team, lagt på skolprojek­tet som avslutades med en biltävling i Australien.

– Ett otroligt roligt äventyr som vi har lagt extremt mycket tid på, säger Adam Jisland, projektled­are för teamet.

För nästan två år sedan tog eleverna på utveckling­singenjörs­programmet emot en förfrågan från högskolan. Tävling med soldrivna bilar i Australien löd frågeställ­ningen och eleverna nappade.

De 27 studerande eleverna fick i uppgift att ta fram en bil som går på solceller och kan tävla i World Solar Challenge i Australien.

– Vi har fått leta upp allt själva, allt från finansieri­ng till tillverkni­ng och byggandet av bilen. Det har varit ett väldigt brett jobb och slutligen byggde vi upp ett helt eget varumärke, förklarar Adam Jisland.

Hur mycket har skolan hjälpt er?

– Utan skolan och våra partners hade det här inte varit möjligt. De har hjälpt till med pengar och bland annat betalat anmälnings­avgiften för tävlingen. Sedan har de supportat med handlednin­g och viktig kompetens som hade varit svårt att ta fram på egen hand.

” Batteriet började brinna och vi hade inte mycket tid att få bilen godkänd innan den skulle besiktas.

Adam Jisland

Den byggda solcellsdr­ivna bilen har varit en symbol för hela projektet och för äventyret i Australien med tävlingen som pågick i fem dagar. Studentern­a stötte dock på problem innan starten.

Mindre än 24 timmar innan bilen skulle besiktas för racet gick batteriet sönder under ett körtest.

– Batteriet började brinna och vi hade inte mycket tid att få bilen godkänd innan den skulle besiktas.

Efter om och men lyckades teamet lösa ett nytt batteri med hjälp av en annan skola och därmed blev bilen redo för start.

Fordonet som kan gå upp emot 130 km/h höll dock inte hela vägen in i mål.

– Vi kom 20 mil innan en komponent gick sönder så vi fick avbryta tävlingskl­assen.

Dock lyckades vi efter en dag laga komponente­n så att vi kunde fortsätta, tyvärr inte i tävlingskl­assen. Jag är glad att vi ändå lyckades få ihop en bil som blev startklar och kunde köra, säger Adam Jisland.

I går kväll kom studentern­a hem från resan. Nu handlar det om att smälta upplevelse­n och förbereda inför nästa tävling år 2021.

– Det har varit en speciell upplevelse att få vara med och göra något unikt och sätta en egen prägel på något nytt med ens bästa kompisar. Vi har velat förändra fordonsind­ustrin genom att använda solenergi, och nu får framtiden utvisa om solcellsdr­ivna bilar är vägen att gå.

 ??  ??
 ?? Bild: Halmstad University Solar Team ?? 130 kilometer i timmen, så snabbt var bilen byggd för att kunna köras i, och det med hjälp av solen.
Bild: Halmstad University Solar Team 130 kilometer i timmen, så snabbt var bilen byggd för att kunna köras i, och det med hjälp av solen.
 ??  ?? Studentern­a på högskolan i Halmstad förberedde sig i flera månader innan tävlingen i Australien.
Studentern­a på högskolan i Halmstad förberedde sig i flera månader innan tävlingen i Australien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden