Hallandsposten

Trots kritiken – våtmark ska anläggas

Trönninge: Våtmarken söder om skolan i Trönninge ska anläggas. Samhällsfö­reningen har varit kritisk men skolan tycker att idén är bra.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott har beslutat att genomföra åtgärderna mot framtida översvämni­ngar i Trönninge.

För att skydda samhället från ytvatten från de omgivande åkrarna ska vattnet ledas om till en våtmark som anläggs på kommunens mark vid skolan och Gullrisväg­en.

Hela projektet är kostnadsbe­räknat till en miljon kronor. Det finansiera­s med 400 000 kronor genom Eu-projektet Life Goodstream.

Enligt kommunen har projektet fördyrats av att markägare inte är villiga att gå med på ett öppet dike över sina marken. Därför måste en 350–400 meter lång kulvert anläggas till en kostnad av 600 000 kronor som kommunen får stå för. Kostnadern­a för den framtida skötseln av våtmarken beräknas till 45 000 kronor per år.

” Enligt kommunen har projektet fördyrats av att markägare inte är villiga att gå med på ett öppet dike över sina marken.

Våtmarken kommer att fungera som ett utjämnings­magasin vid stora nederbörds­mängder. Den kan också rena vattnet från näringsämn­en och förorening­ar som i dag belastar Trönningeå­n.

Våtmarken gynnar den biologiska mångfalden och kan bli en hemvist för groddjur, insekter och fåglar. I normalfall­et kommer vattendjup­et att vara högst en meter.

Skolan ser ingen överhängan­de risk för elevernas säkerhet. Tvärtom har man framhållit möjlighete­n att få ett grönområde som kan användas i verksamhet­en.

Samhällsfö­reningen har befarat att risken för översvämni­ngar ökar för fastighete­rna intill våtmarken. Analyser från Sweco har visat att situatione­n på Forsängsvä­gen avsevärt förbättras utan att försämra situatione­n på Gullrisväg­en.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkivbild ?? Göran Nilsson och Peter Johansson i Trönninge samhällsfö­rening har tidigare uttryckt kritik mot förslaget i en artikel i HP.
Bild: Roger Larsson/arkivbild Göran Nilsson och Peter Johansson i Trönninge samhällsfö­rening har tidigare uttryckt kritik mot förslaget i en artikel i HP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden