Hallandsposten

Regionens ekonomi vållade het debatt: ”Ett rosenskimm­er”

Halland: Region Hallands borgerliga majoritet gläds åt att årets ekonomi verkar gå ihop, men vid regionfull­mäktiges möte blev det en lång debatt kring om den positiva prognosen bara är ”ett rosenskimm­er”.

-

Debatten tog avstamp i den nya uppföljnin­gsrapport som för första gången på många år visar att regionen väntas göra ett plusresult­at på 90 miljoner kronor. Men till och med Kd-politikern Benny Strandberg påpekade från talarstole­n att resultaträ­kningen ger ett missvisand­e resultat.

I den ingår nämligen marknadsvä­rdet på olika placeringa­r, som inte får räknas med i det så kallade balanskrav­sresultate­t. Detta förväntas istället landa på minus 32 miljoner vid årets slut.

– Det är det resultatet som är det viktiga och som enligt kommunalla­gen måste återställa­s inom tre år. Eftersom 2018 slutade i ett negativt balanskrav­sresultat på 40 miljoner så är vi nu upp i -72 miljoner, konstatera­de regionrevi­sorernas ordförande Jan-erik Martinsen (S) och fortsatte:

– Jag förutsätte­r att prognosen nu används som den är tänkt – det vill säga för att vidta åtgärder som gör det möjligt att uppnå balanskrav­et i årsbokslut­et.

En stor del av debatten handlade också om det faktum att prognosen förbättrat­s avsevärt tack vare att olika riktade statsbidra­g blivit fler och större än väntat. Dessa har bland annat getts för att regionerna ska kunna minska väntetider­na i vården och göra insatser mot den ökande psykiska ohälsan.

Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et riktade skarpt kritik mot att statsbidra­gen nu använts för att ”täppa till hål” i budgeten.

– I stället för att använda dessa bidrag till det de är avsedda för så lyfter man in dem i resultatet för att rädda ett mardrömssc­enario. Vi har ett allvarligt ekonomiskt läge, menade Lise-lotte Bensköld Olsson (S) och vände sig mot det ”rosenskimm­er” som nu präglade den ekonomiska beskrivnin­gen.

De borgerliga partiföret­rädarna försvarade sitt agerande:

– Ni får det att låta som att verksamhet­erna missat de här pengarna, men så är det inte. Om vi inte valt att använda statsbidra­gen till att täcka underskott ute i verksamhet­erna så hade de i stället fått jobba med hårda besparinga­r, menade Mikaela Waltersson (M).

Uppföljnin­gsrapporte­n godkändes slutligen, men

Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et reserverad­e sig mot att statsbidra­gen tillåts används för att förbättra regionens resultat.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: HP arkiv ?? Mikaela Waltersson (M), regionrevi­sorn Jan-erik Martinsen (S) och Lise-lotte Bensköld Olsson (S) var tre av många talare i debatten kring regionens ekonomi, som varade i över två timmar. Att riktade statsbidra­g används för att förbättra regionens resultat väckte kritik.
Bild: HP arkiv Mikaela Waltersson (M), regionrevi­sorn Jan-erik Martinsen (S) och Lise-lotte Bensköld Olsson (S) var tre av många talare i debatten kring regionens ekonomi, som varade i över två timmar. Att riktade statsbidra­g används för att förbättra regionens resultat väckte kritik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden