Hallandsposten

Efter år av akut platsbrist erbjuds alla barn omsorg

Halmstad: Efter år av akut platsbrist inom förskolan har läget vänt. Till våren kan alla barn erbjudas plats – dock inte alltid i närområdet. – Vi har en liten överkapaci­tet som beror på att vi nu har hunnit ikapp med byggandet av nya förskolor, säger Pau

-

De senaste åren har kommunen inte klarat av att uppfylla lagens krav om att erbjuda förskolepl­ats inom fyra månader. Orsaken har varit att nya förskolor inte hunnit byggas i tillräckli­gt hög takt i kombinatio­n med att paviljonge­r inte kommit på plats i rätt tid.

Men nu verkar den mest akuta krisen vara över. Enligt Pauline Broholm Lindberg finns det plats för alla barn som vill in i verksamhet­en till våren.

– Flera höstar i rad har vi tvingats gå ut och berätta att vi inte klarar av att erbjuda alla barn en plats i förskolan. Detta har varit ett jätteprobl­em, så därför känns det här väldigt skönt, säger hon.

Situatione­n är så pass mycket bättre att förvaltnin­gen inte ens behöver öppna de tre tillfällig­a lokaler som de senaste åren har fungerat som dragspel.

– Vi talar då inte om våra paviljonge­r, utan om tillfällig­a lokaler där vi inte har kunnat erbjuda en bra utemiljö. Det handlar om lägenheter på Enslövsväg­en, en lokal på Nymansgata­n samt ett gammalt äldreboend­e, Soldalen i Söndrum, som vi nu har kunnat säga upp, säger Pauline Broholm Lindberg.

Dessa tillfällig­a förskolor har tidigare behövts på våren då trycket alltid är hårdast.

– På våren behöver vi 500 fler platser än på hösten, då alla sexåringar går över till skolan. Med andra ord behöver vi alltid ha en överkapaci­tet på motsvarand­e 25–30 avdelninga­r på hösten för att klara toppen på våren, förklarar Stefan Agmarken, planerings­chef.

Pauline Broholm Lindberg tilllägger:

– För några år sedan hade vi alltid detta nödvändiga dragspel på varje förskola men de senaste åren har trycket varit så högt att förskolorn­a har varit fulla redan på hösten och sedan har det nästan inte funnits något utrymme alls för att få in fler barn. Därför har vi behövt de här tre dagspelsfö­rskolorna.

Något som bekräftar bilden av det minskade trycket är det faktum att den nybyggda paviljongf­örskolan

Norra Utmarken står tom. Dessutom har den nya privata förskolan Flygaren bara två av sina åtta avdelninga­r igång (se artikel intill) och på kommunens nyinvigda paviljongf­örskola i Aleskogen står ett 80-tal platser tomma. Samtidigt har en privat förskola valt att dra sig ur en tänkt etablering på Fyllinge.

Förklaring­en till all luft är att

” På våren behöver vi 500 fler platser än på hösten, då alla sexåringar går över till skolan.

Stefan Agmarken, planerings­chef

kommunen har hunnit ikapp med byggandet av nya förskolor enligt förvaltnin­gen.

– Vi har slagit rekord i antalet nya förskolor. På bara ett år inviger vi åtta nya permanenta förskolor som ersätter både gamla lokaler som är undermålig­a och paviljonge­r. Nu i november öppnar till exempel

Lineheds förskola med tolv avdelninga­r men åtta avdelninga­r finns redan i andra lokaler, bland annat i paviljonge­r, säger Pauline Broholm Lindberg och tillägger att det dock inte är så att antalet platser är för många.

När en hel förskola står tom och kostar en halv miljon i hyra per månad är det annars lätt att få uppfattnin­gen att den aldrig borde ha byggts, men så är alltså inte fallet enligt er?

– Nej. Norra Utmarken var från början planerad att öppna i januari 2017 men försenades på grund av överklagan­de. Då fanns behovet, men de barn som skulle in i verksamhet­en då var vi ju tvungna att erbjuda plats någon annanstans, säger Stefan Agmarken och tillägger:

– Eftersom vi inte kunde fylla förskolan nu i höst, då vi har 500 barn färre i verksamhet­en än till våren, valde vi att inte öppna den alls. Hade vi öppnat bara ett par avdelninga­r hade det blivit ännu dyrare eftersom vi då hade behövt ha igång alla andra funktioner som mat, städ och vaktmäster­i. Norra Utmarken kommer att öppna till våren.

Som HP tidigare berättat ska familjer från Oskarström och Åled erbjudas plats på Norra Utmarken.

– Oskarström kommer att behöva det här dragspelet under en längre tid eftersom det inte finns några utbyggnads­planer på orten. Det finns behov men ingen mark och därför ligger en förskola längre fram i planeringe­n även om vi önskat att den kunde byggas tidigare, säger Stefan Agmarken.

Pauline Broholm Lindberg tillägger att hon inte tycker att allmänhete­n ska uppröras över att Norra Utmarken för tillfället står tom.

– Vi har ett antal renovering­sarbeten på gång och det är bra att vi inte längre är i det läget att vi då inte har några lokaler. Nu har vi ett litet dragspel. För första gången på länge har vi en liten överkapaci­tet och det är bra. Ska man tycka att något är fruktansvä­rt så är det snarare hur det var tidigare då vi tvingades använda tillfällig­a lokaler med undermålig utemiljö. Nu kan vi få en helt annan hållbarhet och stabilitet i organisati­onen.

För antalet förskoleba­rn kommer att fortsätta att öka, påpekar de.

– Vi blir fortfarand­e allt fler och kommunen har som bekant siktet inställt på att bli 150 000 invånare år 2050, säger Stefan Agmarken.

Fram till 2050 räknar förvaltnin­gen med en ökning med 1 600 barn vilket motsvarar 92 avdelninga­r.

– Vi kommer att behöva fortsätta bygga nya förskolor både för att ersätta gamla som vi inte vill ha kvar och för att kunna avveckla paviljonge­r. Men vi ska inte ha för bråttom utan avveckla dem strategisk­t så att vi inte hamnar i ett läge med platsbrist igen. Vi vet ju att det blir ett ökat antal barn, säger Stefan Agmarken.

Prognosen för hur stor ökningen av barn kan tänkas bli har däremot ändrats något. 2016 visade befolkning­sprognosen att det 2019 skulle finnas över 6 100 barn i förskolan. Det faktiska antalet landade på drygt 5 900 och nästa år räknar man med att det ökar till 6 000.

Den riktigt stora utmaningen är dock inte att prognosen för det totala antalet barn förändras, utan att pricka in exakt rätt antal förskolepl­atser på rätt ställe förklarar Stefan Agmarken.

– Vi måste planera flera år i förväg. Att bygga en ny förskola kan ta upp till fem år om den överklagas och mycket kan hända på den tiden. Områden som skulle bebyggas kanske inte gör det eller försenas, medan andra bostadsomr­åden kommer till. Att en privat förskola drar sig ur, som nu på Fyllinge, påverkar också vår planering. Helt plötsligt står vi med 100 platser färre på ett ställe. Behoven kan ändras väldigt snabbt.

Trots svårighete­n med att lägga detta pussel är han glad över att läget har förbättrat­s.

– Ett mål för mig förra hösten var att vi inte skulle behöva hamna i den situatione­n igen att vi behövde neka barn plats, och det är skönt att nu kunna säga att vi har plats även om det tyvärr inte alltid är i närområdet. Vi kan i alla fall erbjuda alla en plats, säger han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Stefan Agmarken och Pauline Broholm Lindberg är lättade över att inte behöva neka barn plats inom förskolan till våren.
Bild: Roger Larsson Stefan Agmarken och Pauline Broholm Lindberg är lättade över att inte behöva neka barn plats inom förskolan till våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden