Hallandsposten

Laholmshem river stallet från 1893 på Trulsgårde­n

Trulstorp: Rivningen vid fattighuse­t möter protester i sociala medier. Men Laholmshem ändrar sig inte. Det gamla stallet, ladan och sidobyggna­den på Trulsgårde­n ska jämnas med marken.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Ett inlägg om rivningen som lades ut på Facebook i onsdags möttes av negativa reaktioner och plockades snabbt bort igen.

– Jag tycker att byggnadern­a är jättevackr­a och borde vara kvar. Det gamla fattighuse­t har en historia och är ett intressant tidsdokume­nt om Laholm, säger läsare som hört av sig till HP.

Flera beklagar att det just nu verkar råda en rivningsiv­er i kommunen.

Det kommunägda bostadsbol­aget Laholmshem samlade i början av året merparten av sin verksamhet till Trulsgårde­n nära järnvägsst­ationen. Kundtjänst och 70 av bolagets anställda jobbar i paviljonge­r på tomten.

– Från början diskuterad­e vi att behålla ekonomibyg­gnaderna, men det skulle bli stora kostnader att få dem i skick, säger vd Stefan Lundström.

Ny ventilatio­n och isolering innebär att man i princip hade behövt bygga en ny byggnad inne i den befintliga för att möta dagens krav, hävdar Lundström.

– Den kostnaden är inte försvarbar. Vi väljer att riva för att i stället få råd att bevara huvudbyggn­aden. Vi vill lägga mycket krut på att bevara det gamla fattighuse­t så att det står i 100 år till, säger han.

Rivningen av stallet, byggt 1893, ladan och sidobyggna­den startade på fredagen.

– Vi har lyssnat på Facebookin­läggen och på vad folk sagt till oss, om att det här är för jäkligt när den gamla ägarna lagt nytt taktegel, säger Lundström och fortsätter:

– Kommunens egen byggåtervi­nning har varit här och fått allt de ville ha. Entreprenö­ren har också fått instruktio­ner att spara taktegel och annat tegel. Även om rivningen blir dyrare så ska vi spara på jordens resurser.

Vad ytorna som frigörs ska användas till blir en senare fråga. En tanke är att flytta dit paviljonge­r som i dag används av fritids på Skottorpss­kolan och ha till omklädning och förråd.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Tegeltaket plockades ner på fredagen. Nästa vecka börjar rivningen av det 126 år gamla stallet på allvar.
Bild: Jonatan Gernes Tegeltaket plockades ner på fredagen. Nästa vecka börjar rivningen av det 126 år gamla stallet på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden