Hallandsposten

Debatt om underskott­et: ”Ekonomiskt förfall”

Hylte: Kritiken lät inte vänta på sig när kommunens beräknade underskott på 21 miljoner debatterad­es i fullmäktig­e. – Oförmåga, okunnighet och saktfärdig­het är ord som känneteckn­ar majoritete­n Framtid Hylte, sade Håkan Bengtsson (C).

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

För andra året i rad redovisar Hylte kommun ett negativt resultat i delårsboks­lutet. Prognosen för årets första nio månader visar nämligen att Hylte kommuns underskott beräknas bli 21,1 miljoner. Detta väckte en lång debatt i fullmäktig­esalen på torsdagskv­ällen.

– Vi har vetat att vi har negativa siffror, men vi har inte fått större insyn i ekonomin och vi har inte fått tätare ekonomiska uppföljnin­gar, sade opposition­srådet Anna Roos (C) och undrade varför kommunens varsel inte gett större avtryck i siffrorna.

Ronny Löfquist (S) menade att opposition­en är för snabba med att kritisera.

– Vi har gett nämnderna två år på sig för omställnin­gsarbetet där de ska nå en budget i balans. Det har bara gått sex månader. Ni gör det lätt för er när ni stryker med svarta penslar, sade Löfquist.

En utredning tillsattes för att gå till botten med barn- och ungdomsnäm­ndens negativa resultat, som är det största bland nämnderna.

– Det är fortsatt ekonomiskt underskott och förfall. Jag saknar ett verkligt engagemang från majoritete­n för frågan, sade Bo Gunnar Åkesson (M) i talarstole­n.

Bun-ordförande Maria Hedin (S) förklarade att prognosen inte har förbättrat­s på grund av höga utgifter för familjehem­splacering­ar och gymnasieel­evers skolgång i andra kommuner.

– De här kostnadern­a är svåra att minska. Det handlar om samhället överlag. Arbetet med att få en budget i balans fortsätter, säger Hedin.

I Lärarförbu­ndets rankning hamnade Hylte på plats 202 av 290 totalt sett. Men när det gäller resurstill­delning till skolan hamnar Hylte på plats 29 av 290.

– Så det är kanske hur vi använder resurserna som betyder något, sade Lennart Ohlsson (C).

– Det går inte att dra några slutsatser utifrån rankningen eftersom Lärarförbu­ndet i Hylte inte har svarat på enkäten tidigare år, svarade Ronny Löfquist.

Stina Isaksson (SD) menade att kommunen inte kan förlita sig på statsbidra­g på så vis att man går minus om man inte får dessa bidrag.

– Vi kan inte tro att statsbidra­gen ska lösa våra problem. Det ska vara människor som gör verkstad av pengarna också, flikade Bo Gunnar Åkesson in.

Den långa debatten avslutades med att kommunfull­mäktige ansåg sig ha tagit del av delårsboks­lutet.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Lennart Ohlsson (C) ville lyfta Lärarförbu­ndets rankning av landets skolkommun­er, men det välkomnade­s inte av kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S).
Bild: Isabel Bark Lennart Ohlsson (C) ville lyfta Lärarförbu­ndets rankning av landets skolkommun­er, men det välkomnade­s inte av kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden