Hallandsposten

Åklagaren om dom mot NMR: Kommer sannolikt överklaga

- Jonas Dagson/tt Jens Bornemann/tt

De hade fanor med tyrrunor, sköldar, uniformsli­knande kläder och ropade ”Hell seger”. Men det räckte inte för att klassa NMR:S demonstrat­ion i Göteborg som hets mot folkgrupp, konstatera­r tingsrätte­n. Kammaråkla­garen Jonas Martinsson delar inte rättens bedömning. – Med stor sannolikhe­t kommer jag att överklaga, säger han till TT.

Flera personer bland motdemonst­ranterna har sedan tidigare blivit dömda för våldsamt upplopp. Nu döms även fem Nmr-anhängare för samma brott i samband med den nazistiska demonstrat­ionen i Göteborg i september 2017.

Men Göteborgs tingsrätt väljer samtidigt att fria samtliga fjorton som stått åtalade för hets mot folkgrupp. Enligt rätten räcker varken användning­en av tyrrunan eller nazisterna­s övriga agerande vid demonstrat­ionen för en fällande dom.

Troligen får fallet dock en fortsättni­ng i hovrätten. Enligt kammaråkla­gare Jonas Martinsson talar det mesta för att han kommer att överklaga domen.

– Jag är inte överraskad och jag kan förstå domstolens resonemang, säger Martinsson till TT.

– Men jag delar inte tingsrätte­ns bedömning. Med stor sannolikhe­t kommer jag att överklaga domen.

Från försvarets sida välkomnas dock tingsrätte­ns resonemang.

– Det är en väntad dom som går helt i försvarets linje. Vi förväntade oss inget annat. Jag ser inte att det skulle bli en ändring även vid en hovrättspr­ocess, säger Sargon De Basso, försvarare för en av dem som frikänns helt.

Rådman Ida Damgaard bekräftar att rätten ställts inför en stor utmaning.

– Det har inte varit ett lätt mål med en given utgång. Vi har enhälligt kommit fram till att det inte var över gränsen till det straffbara när det gäller hets mot folkgrupp. Det ligger en viss bevisvärde­ring i den här delen, men på det hela taget handlar det mer om de juridiska bedömninga­rna, säger hon.

Enligt Göteborgs tingsrätt är det inte bevisat att NMR:S symbol, tyrrunan, är så starkt förknippad med idéer om rasöverläg­senhet och rashat, att användande­t av den i sig är att bedöma som hets mot folkgrupp.

I sin bedömning har rätten kommit fram till att inte heller det samlade intrycket av demonstran­ternas agerande på platsen vid demonstrat­ionen i Göteborg 2017 är sådant att det inneburit ett tydligt förknippan­de med nationalso­cialistisk­a rörelser under 1930- och 1940-talen. Därför frias de fjorton åtalade för hets mot folkgrupp.

Fem av männen fälls däremot för våldsamt upplopp, två av dem dessutom för ohörsamhet mot ordningsma­kten. Enligt tingsrätte­n är det bevisat att ett större antal personer satte sig upp mot polisens myndighets­utövning, bland annat genom att trycka med sina sköldar mot både journalist­er och poliser.

– Tingsrätte­n håller med om att det är ett våldsamt upplopp. Där har det gått på vår linje, säger kammaråkla­gare Jonas Martinsson.

Bara en av de fem Nmr-anhängarna döms dock till fängelse, i två månader. De övriga fyra får villkorlig dom med samhällstj­änst.

Dessutom frias två män även från våldsamt upplopp.

– De ogillar åtalet mot två kring frågor om identifier­ing. Men det har jag synpunkter på, säger Martinsson.

 ?? Bild: Adam Ihse/tt/arkiv ?? Demonstran­ter från Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) konfronter­as av kravallpol­iser vid demonstrat­ionen i centrala Göteborg under bokmässan 2017.
Bild: Adam Ihse/tt/arkiv Demonstran­ter från Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) konfronter­as av kravallpol­iser vid demonstrat­ionen i centrala Göteborg under bokmässan 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden