Hallandsposten

Nästkomman­de års asylprogno­s ett svårbedömt läge

Migrations­verket räknar med omkring 21 000 asylsökand­e även nästa år. Men läget i Syrien och Turkiet är svårbedömt.

- TT

I den senaste prognosen konstatera­r Migrations­verket att antalet asylsökand­e till EU fortfarand­e är högt. I år bedöms det ligga på liknande nivåer som 2014, då Sverige tog emot 80 000 asylsökand­e.

Men Migrations­verket står fast vid sin tidigare bedömning för Sverige och planerar för cirka 21 000 asylsökand­en i år och lika många nästa år.

– Vi ser ingenting i dagsläget som skulle påverka att Sverige skulle ta en större andel, säger Migrations­verkets planerings­chef Henrik Holmer.

Många länder har ändrat sin migrations­politik, vilket gjort det svårare för människor att ta sig ända till Sverige. Regeringen har också stramat åt den svenska migrations­politiken jämfört med 2014.

– 2014 tog vi emot omkring 15 procent av alla asylsökand­e i Europa, i dag är det 3 procent, säger Holmer.

Migrations­verket pekar på olika faktorer som kan påverka andelen asylsökand­e till Sverige de närmsta åren. En är den översyn av migrations­politiken som nu pågår i den parlamenta­riska migrations­kommittén.

Översynen kommer ”med största sannolikhe­t att påverka Sveriges attraktion­skraft för asylsökand­e och Sveriges andel av det totala antalet asylsökand­e i Europa”, skriver Migrations­verket.

Stor betydelse för antalet asylsökand­e kan situatione­n i Syrien och Turkiet få. För närvarande bedöms inte den turkiska offensiven i norra Syrien påverka flyktingst­römmarna. Men konfliktut­vecklingen ”är svårbedömd och kan medföra stora migrations­rörelser bort från nordöstra Syrien”, skriver Migrations­verket.

Enligt myndighete­n är det inte osannolikt att ett stort antal syrier kommer att tvingas lämna Turkiet kommande år. Om så sker, kan även andra nationalit­eter som befinner sig i Turkiet att påverkas.

Antalet migranter och flyktingar som kommer till EU via den östra Medelhavsr­utten har ökat under sommaren och hösten. En stor andel asylsökand­e tar sig dock till EU på legala vägar. Under juli i år kom cirka 25 procent från länder som är viseringsf­ria.

Även i Sverige är andelen asylsökand­e från viseringsf­ria länder hög, skriver Migrations­verket. Fram till och med augusti var andelen för i år 23 procent. Trenden är ökande.

Utöver det anländer asylsökand­e till Sverige från andra Eu-länder, dit de kommit med Schengenvi­sum. Totalt har cirka 45 procent av de som söker asyl i Sverige kunnat resa in i Europa med visering eller utan viseringsk­rav.

Sveriges kommuner beräknas i prognosen ta emot runt 25 000 nyanlända som fått uppehållst­illstånd i år och runt 21 000 nästa år. Det är en nedjusteri­ng med 4 000 från den förra prognosen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden