Hallandsposten

Dyrare elnota när den akuta kapacitets­bristen ska täckas

Elnätsbola­gen betalar extra till de lokala kraftprodu­centerna för att säkra den akuta kapacitets­bristen. I slutänden blir det kunderna som får betala. Mer långsiktig­t har regeringen och branschen enats om finansieri­ng av investerin­gar i nya elnät.

- Julius Bengtsson/tt Olle Lindström/tt

I samarbete med kraftlever­antören Stockholm Exergi ska elbolaget Ellevio trygga den akuta kapacitets­bristen i Stockholms­regionen. För Malmös del handlar det om att elbolaget Eon får tillgång till Heleneholm­sverkets produktion­sreserv parat med ett projekt där stora elförbruka­re kan sänka sin förbruknin­g när det är brist på kapacitet.

Den lokala lösningen i Stockholm handlar om att kraftprodu­centen Stockholm Exergi investerar 1,6– 2,1 miljarder kronor i kraftverke­t i Värtan för att kunna skjuta till 320 megawatt i extra lokal produktion­skapacitet, baserad på bioolja, enligt Stockholm Exergis presschef Maria Tegin.

Investerin­gen ska kunna räknas hem genom att Ellevio betalar extra för elen. Förhandlin­gar om att lösa frågan med kapacitets­brist i Stockholms­området har pågått länge, uppger båda företagen där ansvarsfrå­gan varit oklar.

Enligt Ellevios presschef Jonatan Björck så blir det kundkollek­tivet i slutänden som får vara med och finansiera den ökade kostnaden.

– Men per kund och månad är kostnaden marginell, säger han.

Parallellt ser Ellevio över sin prissättni­ng på sina marknader. Men ihop med den nya regleringe­n som Energimark­nadsinspek­tionen tagit fram blir det sänkta priser över hela linjen nästa år.

– Sen blir det olika mycket i olika delar av landet, säger Björck.

I somras stängde Stockholm Exergi ner en koleldad kraftanläg­gning till följd av att regeringen höjde skatten på fossilelda­d kraft, det är också något som kritikerna har pekat på som en del av orsaken till det uppkomna läget. Den koleldade pannan kommer dock inte att tas i bruk för att klara den ökade produktion­en, enligt Maria Tegin på Stockholm Exergi.

Enligt Ellevios vd Johan Lindehag är läget akut. Det finns byggen av nya bostäder och företag som har svårt att få tillgång till el, regionen har växt snabbare än vad de lokala näten har mäktat med att transporte­ra från övriga landet. Det har helt enkelt blivit för trångt i näten och då behövs lokalt mer tillförd el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden