Hallandsposten

Kurdledare: Vi är långt ifrån lösning – och att ge upp

- Fanny Hedenmo/tt

Ryssland och Turkiet har slutit ett avtal om nordöstra Syrien, över huvudet på de kurdiska grupper som styrt där. I den kurdiska regionen Rojava är reaktioner­na blandade. – Vi vet ännu inte hur det här avtalet ser ut i detalj. Många diskussion­er väntar, säger Rojavas Sverigerep­resentant Shayir Ali.

Avtalet slöts mellan Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan

efter ett långt möte i ryska Sotji.

Ledarna enades om att låta Turkiet

behålla kontrollen över gränsstäde­rna Ras al-ayn och Tal Abyad, som nyligen ockuperats av turkstödda milisgrupp­er. Och i utbyte mot en fortsatt paus av den turkiska offensiven ska den kurdiska Ypg-milisen dra tillbaka sina trupper och vapen från hela gränsregio­nen mellan Syrien och Turkiet.

” Det här avtalet legitimera­r den turkiska ockupation­en, och de massakrer de har begått mot det syriska folket. De har kidnappat, mördat och förstört hus och egendom. De är av samma skrot och korn som IS.

Nasrin Abdullah, befälhavar­e över Ypg-milisens kvinnliga gren YPJ

Avtalet har mött blandade reaktioner. Företrädar­e för Sdf-alliansen, som kontroller­ade området före den turkiska offensiven och som domineras av YPG, har öppet tackat både Ryssland och USA för deras hjälp med att få slut på våldet.

Shayir Ali – representa­nt för det styrande partiet i det kurdiska självstyre­t, PYD, i Sverige – säger att mycket fortfarand­e är oklart.

– Vi är öppna för dialog och för att nå en politisk lösning. Vi är öppna för att samarbeta. Men att bara flytta därifrån och lämna allting till Ryssland och Turkiet? Det kommer inte att ske.

Shiyar Ali välkomnar att avtalet innebär ett fortsatt eldupphör. Men han understryk­er att flera detaljer kvarstår.

Nära 200 000 människor har flytt

från sina hem sedan Turkiet inledde sin offensiv i början av oktober, enligt FN:S samordning­sorgan för nödhjälp, Ocha. De flesta flydde från striderna i Ras al-ayn och Tal Abyad.

– Nu har jihadister och terrorgrup­per tagit över de här områdena. Ras al-ayn är en stad i ruiner. Folk är ovilliga att återvända hem utan garantier från Turkiet, säger han.

När TT når

Nasrin Abdullah – befälhavar­e över Ypg-milisens kvinnliga gren YPJ – faller orden annorlunda.

Tidigare i veckan publicerad­e Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritan­nien, en video som visar turkstödda rebeller i färd med att stampa på en ihjälskjut­en Ypj-soldat.

Det är bara ett av de krigsbrott som miliserna gjort sig skyldiga till, säger Nasrin Abdullah.

– Det här avtalet legitimera­r den turkiska ockupation­en, och de massakrer de har begått mot det syriska folket. De har kidnappat, mördat och förstört hus och egendom. De är av samma skrot och korn som IS, säger Nasrin Abdullah på telefon .

Hon kritiserar också att avtalet ger Turkiet kontroll över Ras al-ayn och Tal Abyad.

– Det är en utrotning av vår existens och vår identitet, i strid mot all internatio­nell rätt, anser hon.

Enligt avtalet ska

områden intill hela gränsen mellan Turkiet och Syrien patrullera­s av ryska, syriska och turkiska trupper.

För Rojava innebär det en förlust av strategisk­t viktiga städer som Manbij och Kobane. Qamishli, som är Rojavas huvudort, är dock undantagen, enligt The Guardian.

Shiyar Ali medger att Rojavas framtid är oviss.

– Vi är långt ifrån en lösning. Men vi är också långt ifrån att ge upp. Vi har byggt Rojava tillsamman­s, och vi har våra vänner och vårt folk. Nu måste världen hjälpa till.

 ??  ?? Tusentals syrier har flytt undan Turkiets offensiv och befinner sig i flyktinglä­ger i Irak, enligt FN.
Tusentals syrier har flytt undan Turkiets offensiv och befinner sig i flyktinglä­ger i Irak, enligt FN.
 ?? Bild: Hussein MALLA/AÅP/TT ??
Bild: Hussein MALLA/AÅP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden