Hallandsposten

Åtta döda under nya protester i Irak

Våldsamma regeringsk­ritiska protester har åter brutit ut i Irak. Under fredagen har minst åtta personer dödats i orolighete­rna. I staden al-nasiriyya i södra Irak har demonstran­ter stormat provinsreg­eringens högkvarter och satt eld på byggnaden.

- Tt-afp-reuters

Minst 3 000 protestera­nde rapportera­s ha brutit sig in i myndighets­byggnaden i provinsen Dhi Qar och tänt eld, enligt poliskällo­r. Under våldsamhet­erna i al-nasiriyya ska fem demonstran­ter ha skjutits ihjäl och ytterligar­e 18 skadats.

I staden Amarah i provinsen Maysan, också det i södra Irak, skottskada­des sex demonstran­ter när de försökte sätta eld på en byggnad som tillhör en lokal shiamilis. Även flera lokala partihögkv­arter runt om i södra Irak har utsatts för brandatten­tat enligt polisen. En demonstran­t ska ha avlidit av brännskado­r i samband med det.

I huvudstade­n Bagdad marscherad­e tusentals demonstran­ter mot regeringsk­varteren på fredagen – vilken markerar årsdagen för premiärmin­ister Adil Abd al-mahdis tillträde.

Säkerhetss­tyrkor har mött demonstran­terna med vattenkano­ner och tårgas. Två personer har dödats under dagen och nästan 100 har skadats, enligt kommission­en för mänskliga rättighete­r i Irak.

Protestern­a bröt ut tidigare i oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslösh­et och undermålig social standard. Det har även förts fram krav på en förändring av det politiska systemet.

Även under torsdagen demonstrer­ade människor och i ett tv-tal under natten försvarade Adil Abd al-mahdi sin politik och sina reformer. Han sade att demonstran­terna har rätt att protestera så länge de gör det ”utan att störa det offentliga livet”.

Skarp kritik har riktats mot polis och säkerhetss­tyrkor under protestern­a. Nästan 160 människor har dödats, varav över 100 i huvudstade­n Bagdad de senaste veckorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden