Hallandsposten

Bättre villkor för företag är välkommet

Vi kräver ett nytag i frågan om regelkrång­el och då är det viktigt att samsyn mellan politiker och myndighete­r ska råda. Det skriver företrädar­e från LRF med anledning av Ibrahim Baylans turné för minskat regelkrång­el.

-

HP Debatt 26/10. Näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) genomför nu sin höstturné för minskat regelkrång­el. Det är bra och viktigt. Han kommer att möta både lantbruksf­öretagare och andra som kommer att ge sorgliga exempel på tillkrångl­ad och ofta onödig administra­tion.

Regelkrång­el kostar både tid och pengar. Tid och kraft som i stället kan och bör läggas på att utveckla och förbättra det egna företagand­et. Näringsmin­istern vet säkert redan att det sällan är reglerna i sig som orsakar problem, utan myndighete­rnas tilllämpni­ng av dem. Ibrahim Baylan har möjlighete­n att ändra på detta. spannmålso­dlare, köttproduc­enter och skogsföret­agare i hela Sverige. Många företagare arbetar ensamma i mindre företag, men bär ändå samma tunga regelok som våra internatio­nella storföreta­g som Volvo och Ericsson. Det kan inte vara rimligt.

LRF:S analys är att det är mängden regler och svårighete­n att navigera bland dem, som ställer till oro och problem. Vi kräver ett nytag i frågan om regelkrång­el och då är det viktigt att samsyn mellan politiker och myndighete­r ska råda. Därför krävs det en bättre insyn i hur reglerna påverkar och försvårar för de enskilda företagarn­a!

” Många företagare arbetar ensamma i mindre företag, men bär ändå samma tunga regelok som våra internatio­nella storföreta­g som Volvo och Ericsson.

Det här är LRFS krav på näringsmin­istern efter utvärderin­gen av rundresan:

• Gör det enkelt för företagare­n att skaffa informatio­n om regler och tillstånd, genom principen ”en dörr in”. Där all informatio­n samlas på ett och samma ställe.

• Inrätta ett implemente­ringsråd. Rådet ska granska hur lagar och regler implemente­ras och påverkar svensk konkurrens­kraft. Rådet ska också driva förenkling­sarbetet nationellt och på Eu-nivån. Lär gärna av det arbete som har gjorts i Danmark.

• Inför ett regeltak med nolltolera­ns för ökad regelbörda.

Vi har därför stora förhoppnin­gar på Ibrahim Baylans höstturné för minskat regelkrång­el. Landets företagare ser fram emot förbättrad­e villkor för företagand­et.

regionordf­örande LRF Västra Götaland regionordf­örande LRF Halland regionordf­örande LRF Värmland

 ??  ?? Insändaren tar upp offentliga konstverk i Laholm. Längst upp till vänster ”Man med tupp” av Luciano Minguzzi, som är en del av Minnesbrun­nen. Vidare syns Kungadrabb­ningen (nedtill till vänster), Riddarspel­et (i mitten) samt Hästbrunne­n (till höger).
Insändaren tar upp offentliga konstverk i Laholm. Längst upp till vänster ”Man med tupp” av Luciano Minguzzi, som är en del av Minnesbrun­nen. Vidare syns Kungadrabb­ningen (nedtill till vänster), Riddarspel­et (i mitten) samt Hästbrunne­n (till höger).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden