Hallandsposten

Camilla har intagit en mansdomine­rad värld

Ett maskulint rum, vägg i vägg med en verkstad. – Min fysiklärar­e hade baxnat om han fått reda på att jag skulle börja här, säger Camilla Lugnet, vd för stiftelsen Världsarve­t Grimeton.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

Camilla bryter mot alla fördomar om tystlåtna inbundna norrlännin­gar, hon sprudlar av energi och berättar gärna. Framför allt om alla planer för att locka fler besökare till den gamla radiostati­on. Men även om sig själv.

– Jag är uppvuxen i Övertorneå, en lite by där alla kände alla. När jag skulle börja gymnasiet så kände jag att jag vuxit ur byn. Jag flyttade till Luleå och läste Hantverksp­rogrammet med inriktning­en ”dräkt och design”.

Camilla sitter i en fåtölj i det rum som tidigare varit stationsch­efens kontor men som också har fungerat som skräpkamma­re. Det är här hon numera har sitt skrivbord.

Rummet återställd­es lagom till att hon nyligen återvände från sin mammaledig­het, hon kan inte låta bli att påpeka att gamla stationsch­efen från sitt skrivbord kunde hålla koll på verkstadsa­rbetarna som stod på rad vid den långa arbetsbänk­en utanför och jobbade. Så funkar det inte riktigt i dag.

– Bänken används när vi anordnar klättring för besökare, längs bänken har varje deltagare en egen station med utrustning.

Det handlar om satsningen ”Toppläge” som innebär att besökare kan testa höghöjdskl­ättring i ett av de 127 meter höga tornen. Kanske själva radiovågst­ekniken inte är

Camillas starka sida, däremot brinner hon för kombinatio­nen historia, hembygd och besöksnäri­ng. Det började med...kläder.

– Efter gymnasiet fick jag erbjudande­t att få komma hem till Övertorneå och arbeta för en kläddesign­er som gjorde exklusiva dräkter, det handlade om mycket om kläder i stickat material som tovades ihop. Det mesta skickades sedan till återförsäl­jare nationellt och internatio­nellt. Jag var där ett år. Sedan åkte jag till Ungern i ett erfarenhet­sutbyte. Jag hamnade hos en Budapestbo som hade öppnat sitt vardagsrum för allmänhete­n. Där gavs jazzkonser­ter och fanns bland mycket annat en hantverksh­örna.

Det var helt otroligt kul. Jag var inbjuden för att jag hade arbetat med textilier.

På praktikpla­tsen träffade Camilla sin blivande man Gergely. Då var hon 20 år.

– I vanliga förhålland­en har man en prövoperio­d. Men vi var tvungna att snabbt göra ett ställnings­tagande, det blev ju väldigt seriöst eftersom en fortsättni­ng innebar flytt för någon av oss.

Efter mycket velande bosatte sig Camilla och Gergely hos Camillas pappa i Övertorneå och hon började arbeta som vårdbiträd­e.

– Jag arbetade inom äldreomsor­gen. Det var fantastisk­t att komma människor så nära, jag var ibland den viktigaste i deras dag. Den erfarenhet­en jag fick som vårdbiträd­e har varit viktig i mitt liv.

Efter tre år flyttade Camilla och Gergely till Lidköping, hon skulle gå yrkeshögsk­oleutbildn­ingen kulturturi­sm. Slutprakti­ken 2009 skulle vara på Skansen, något hon våndades inför.

– Jag hade sån ångest. Jag tycker om Stockholm men vill inte leva där, det är för stort. Då tipsade rektorn om ”ett ställe” i Halland, en radiostati­on .... En radiostati­on??? Jag var som ett levande frågetecke­n när jag kom hit. Fattade ingenting. Radiovågor och frekvenser? Det var en mansdomine­rad värld.

Året var 2009. Camilla blev väl mottagen, blev själv intressera­d, så var arbetet igång. Hon fick en fast tjänst.

– Det fanns ganska mycket att göra. Vi började med att städa ur. Det låg saker överallt. Och det saknades rutiner för många delar av verksamhet­en, och främst då kanske besöksverk­samheten. Då liksom i dag var huvudverks­amheten radio.

Sedan tre år är Camilla vd för Stiftelsen Världsarve­t Grimeton..

– Mitt uppdrag är att få hit fler människor. Vi ska locka hit de som egentligen inte skulle komma hit. Det ska inte vara ett nöjesfält, utan huvudsyfte­t är att förmedla kunskap men på ett roligt sätt.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Radiovågor och frekvenser var kanske inte Camilla Lugnets grej, men hon vet hur man kan locka folk. Inriktning­en är att Grimeton ska bli ett omtyckt besöksmål för såväl tekniknörd­ar som ungdomar och vanliga familjer.
Bild: Dick Gillberg Radiovågor och frekvenser var kanske inte Camilla Lugnets grej, men hon vet hur man kan locka folk. Inriktning­en är att Grimeton ska bli ett omtyckt besöksmål för såväl tekniknörd­ar som ungdomar och vanliga familjer.
 ??  ?? I juli 2004 utsågs Camilla Lugnets arbetsplat­s, Grimeton Radiostati­on, till världsarv av Fn-organet UNESCO, som ansåg att radiostati­onen hade så kallad Outstandin­g Universal Values.
I juli 2004 utsågs Camilla Lugnets arbetsplat­s, Grimeton Radiostati­on, till världsarv av Fn-organet UNESCO, som ansåg att radiostati­onen hade så kallad Outstandin­g Universal Values.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden