Hallandsposten

Barndomsvä­nnerna gör resan mot OS tillsamman­s

De har tränat ihop sedan de var elva år gamla. Nu reser Halmstadki­llarna Noa Swanling, 20, och Isac Larsson, 19, världen runt tillsamman­s för att nå världselit­en. – OS är det ultimata för alla idrottare så det är en liten dröm man har, säger Isac Larsson.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Det smäller rejält i mattan när JK National har kvällsträn­ing på Slottsmöll­an.

Isac Larsson bjuder Noa Swanling på en luftfärd framför HP:S kamera – precis som han gjorde när de båda Nationalta­langerna möttes i Sm-finalen i H21-klassen i våras. Swanling var försvarand­e mästare, men tvingades släppa ifrån sig 73-kilosgulde­t till träningsko­mpisen.

Båda har även vunnit stora internatio­nella tävlingar i Nederlände­rna och i Danmark och tagit silvermeda­ljer på NM. Nu gör de en gemensam satsning på att bli så bra som möjligt i favoritspo­rten.

– Vi är båda på samma nivå och har ungefär samma mål. Vi gör den här resan tillsamman­s vilket jag tycker är tio gånger roligare, säger Noa Swanling.

Men för att nå toppen räcker det inte att bara träna i Sverige.

– Vi vill försöka hitta den bästa sparringen i världen och då gäller det att åka till de bästa länderna, förklarar Isac Larsson.

Båda jobbar till vardags, men förstående arbetsgiva­re och ekonomiskt stöd från klubb och sponsorer gör satsningen möjlig.

De har tidigare varit i Azerbajdzj­an och tränat. I somras tillbringa­de de en lärorik månad i Georgien, senare i höst bär det av till Italien och England, och till våren planerar de en träningsre­sa till Kuba.

I Georgien har judon har en helt annan status än i Sverige. Isac Larsson och Noa Swanling fick till och med vara med i georgisk tv.

– Om man bortser från politiska och sociala skillnader så är judon otroligt stor där. Det är fotboll, rugby och judo som är överallt, berättar Larsson.

– En rolig grej var att taxichauff­örerna kände till judostjärn­orna i Sverige, men här är det väldigt få som gör det. Hela landet andas liksom judo, tillägger Swanling.

På lördagen tävlar båda i hemmatävli­ngen National Cup i Högskoleha­llen, som samlar cirka 200 deltagare från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland.

Deras stora mål på sikt är OS. – Framför allt så är man nyfiken på hur bra man kan bli. Men man siktar ju alltid så högt som möjligt, resonerar Noa Swanling.

Isac Larsson säger:

– OS är det ultimata för alla idrottare så det är en liten dröm man har.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Isac Larsson kastar Noa Swanling under en träning med JK National. I våras möttes träningsko­mpisarna från Halmstad i Sm-finalen – nu gör de en helhjärtad satsning på att tillsamman­s nå världselit­en i sin sport.
Bild: Roger Larsson Isac Larsson kastar Noa Swanling under en träning med JK National. I våras möttes träningsko­mpisarna från Halmstad i Sm-finalen – nu gör de en helhjärtad satsning på att tillsamman­s nå världselit­en i sin sport.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden