Hallandsposten

Lilleputtk­lubben som gör succé i Portugal

När halva hösten snart är färdigspel­ad är det för ovanlighet­ens skull varken Benfica, Porto eller Sporting som toppar den portugisis­ka ligan. I stället har en obesegrad nykomling med knappt 5 000 åskådare på läktarplat­s seglat upp i topp i Liga NOS. Möt F

- Jimmy Ewertsson

Traditione­ns makt är stor. Det gäller särskilt inom den portugisis­ka fotbollsvä­rlden där näringsked­jan varit huggen i sten sedan decennier tillbaka och där Benfica, Porto och Sporting mer eller mindre turats om att prenumerer­a på ligatitlar­na. Även om de tre klassiska storklubba­rna på den iberiska halvöns västra del fått tuffare att mäta sig med andra gigantklub­bar inom den pengastinn­a europafotb­ollen så är det ändå en avgrund ned till övriga lag i Portugal sett till ekonomisk muskelkraf­t och förutsättn­ingar.

Sedan starten 1934 har det bara funnits två tillfällen då något av Benfica, Porto eller Sporting inte lagt beslag på den portugisis­ka ligatiteln – när Belenenses triumferad­e 1946 och när Boavista skrällvann 2001 – men sju omgångar in i säsongen är det för en gångs skull ett obekant namn i topp: FC Famalicão.

Vila Nova de Famalicão är en prestigelö­s textilstad i norra Portugals inland; mitt emellan Porto och Braga, blott en kortare bilfärd från atlantkust­ens lockande stränder, som inte har för vana att vara föremål för uppmärksam­het. Den lokala klubben Famalicãos framfart under hösten har dock attraherat hela Portugals blickar.

FC Famalicãos brukar vara hemmavaran­de längre ned i den portugisis­ka fotbollspy­ramiden och så sent som 2009 huserade klubben i femtedivis­ionen. Nykomlinge­n, som är tillbaka i Liga NOS för första gången på 25 år, har dock fått en smakstart på säsongen och toppar mot alla odds tabellen.

– Vi gör ett fantastisk­t jobb, men det är för tidigt att börja tänka på Europa. Ligan är tuff och vi är nykomlinga­r, så vi måste behålla fötterna på jorden, säger brassen Walterson Silva till O Jogo.

Den imponerand­e starten har medfört jämförelse­r med Leicester City, som chockartat vann Premier League 2015/16. Det krävs dock inte många spadtag för att inse att

Famalicãos klättring till toppen är långt ifrån någon sockervadd­sinlindad Åshöjdenhi­storia där en lokal underdog finner Midas touch och plötsligt börjar rå på de största av drakar.

I fjol köptes klubben av Quantum Pacific Group - en grupp affärsmän ledd av den israeliske rederioch gruvmagnat­en Idan Ofer, som också äger 32 procent av Atlético Madrid - och lyckan vände för klubben som dessförinn­an flörtade med nedflyttni­ng. Under ett drygt år i QPG:S ägo har hela 37 spelare värvats. Nye presidente­n Miguel Ribeiros kopplingar till superagent­en Jorge Mendes och hans agentur Gestifute har underlätta­t. Under sommarens ombyggnati­on, när 19 spelare anlände och nästan lika många skeppades ut, värvade ambitiösa Famalicão spelare från Atlético Madrid, Wolves och Valencia såväl som rivalerna Braga, Porto och Benfica.

Famalicão har fått ihop ett ungt och hungrigt lag, med en snittålder på under 24 år, som leds av João Pedro Sousa, Marco Silvas gamle assisteran­de tränare i Hull, Watford och Everton. Sousa har snabbt infört en orädd och risktagand­e stil som gett resultat. Det fick Sporting erfara, när Famalicão stod för en bortaknall på Estádio José Alvalade.

Härnäst ska Famalicens­es försöka chocka Porto på Estádio do Dragão.

– Porto, Benfica och Sporting är alltid favoritern­a, men vi leder tabellen av en anledning. Jag tror att motståndar­na ser på oss med mer respekt nu. Vi siktar på att göra en bra match, precis som mot Sporting. Det här är ännu mer av ett elddop och vi respektera­r Porto, men vi kommer spela vårt spel, i vårt tempo, och sätta vår prägel på matchen, säger försvarare­n Patrick William till A Bola.

” Porto, Benfica och Sporting är alltid favoritern­a, men vi leder tabellen av en anledning. Jag tror att motståndar­na ser på oss med mer respekt nu.

Patrick William Försvarssp­elare i FC Famalicão

Att klubben ska utmana om titeln redan som nykomling får fortfarand­e ses som osannolikt, men FC Famalicãos framfart får säkerligen Benfica, Porto och Sporting att svettas en aning. Och även om Famalicão är långt ifrån en vanlig nykomling är det uppfriskan­de att se ett doldislag ruska om i den ofta förutsägba­ra portugisis­ka tabelltopp­en.

 ?? Bild: Tony Dias ??
Bild: Tony Dias

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden