Hallandsposten

IOK står fast vid flytt av Os-tävlingar

Os-arrangören i Tokyo vill inte flytta maraton och gång till Sapporo, och föreslår starttider mitt i natten för att slippa hettan och den höga luftfuktig­heten för maratonlöp­arna. Men IOK försvarar planerna med att man måste tänka på de aktivas hälsa och v

-

– IOK blev chockat av vad vi såg från VM i Doha och vill inte att något liknande sker i Tokyo, sade John Coates, ordförande i Internatio­nella olympiska kommitténs koordinati­onskommiss­ion.

Coates mötte Tokyos borgmästar­e Yuriko Koike som är mycket besviken över IOK:S flytt av tävlingar 80 mil norrut till Sapporo, men sade efteråt att IOK inte tänker ändra beslutet.

– Det handlar inte om vad Tokyos styrande insisterar på, beslutet är fattat och det står fast.

Han säger att man har diskuterat starttider på 03.00 i maraton, men att det skulle vara opraktiskt ur transports­ynpunkt och att det är svårt med tv-sändningar i mörker.

” IOK blev chockat av vad vi såg från VM i Doha och vill inte att något liknande sker i Tokyo.

John Coates IOK

Även om maratonlop­pen och gångtävlin­garna i friidrotts-vm i Qatar avgjordes vid midnatt påverkades många aktiva av värmen och luftfuktig­heten och tvingades bryta.

Svenske gångaren Persus Karlström, Vm-bronsmedal­jör i Doha, har tidigare sagt till Aftonblade­t att han hellre ser att tävlingarn­a blir kvar i Tokyo.

– Rent spontant känns det tråkigt. – Framför allt när man tänker på åskådarna. Det lär säkert vara mycket japaner där oavsett men tänker man svenskar som kommer vara i Tokyo och följa OS är det kanske en person som vill resa tur och retur 160 mil när det pågår tävlingar i Tokyo. Man tappar sitt nationsstö­d.

 ?? Bild: Martin Meissner ?? Svenska maratonlöp­aren Cecilia Norrbom svalkar sig med vatten under VM. Hon tvingades sedan bryta.
Bild: Martin Meissner Svenska maratonlöp­aren Cecilia Norrbom svalkar sig med vatten under VM. Hon tvingades sedan bryta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden