Hallandsposten

Ny svensk tv-serie varannan vecka – hur länge håller det?

En ny svensk tv-serie får premiär nästan varannan vecka. Kanaler och strömnings­tjänster bombardera­r publiken – men hur länge kan det hålla? – Jag tror det är en bubbla, säger Anna Croneman, programche­f för drama och film på SVT.

- Sofia Sundström/tt Miranda Sigander/tt

Den svenska tv-publiken har hösten 2019 fler kanaler och strömnings­tjänster än någonsin förr att välja mellan. Och fler är på väg in. Amerikansk­a Apple, som har beskrivits som en ”Netflix-dödare”, lanseras i november och Disney+ kommer under första halvåret 2020.

Konkurrens­en är stenhård men ett trumfkort i kampen om tittarna är egenproduc­erade serier, som beskriver Sverige ur olika vinklar, på svenska.

– Man märker att publiken är mycket mer benägen att hitta till våra serier om de just är lokala. ”Bröllop, begravning och dop” var vår mest framgångsr­ika premiär på sju år. Den hade en och en halv miljon tittare per avsnitt på TV4 och TV4 Play, och på C More var det också den mest tittade, säger Josefine Tengblad, dramachef på Bonnier Broadcasti­ng.

För ett par år sedan var målet att TV4 och C More skulle producera en dramaserie vartannat år. Sedan dess har takten ökat, nästa år planerar de att släppa mellan tio och tolv. Samtidigt har Nordic Entertainm­ent Group (Viaplay och TV3) som mål att göra 20 nordiska produktion­er varje år.

SVT har märkt av den ökade konkurrens­en, inte minst när det gäller upphovsper­soner. Anna Croneman, dramachef på SVT, påpekar att språkområd­et är litet och att det finns ett begränsat antal människor som har kompetens att skriva och producera den här sortens projekt.

– Vi måste vara rörliga och tidigare än förr peka på de projekt vi vill ha. Vi samproduce­rar alla våra serier tillsamman­s med branschen, och vad som ofta glöms bort i debatten om public service är att 60 procent av vår budget går till externa aktörer för produktion av innehåll.

SVT har också sitt speciella public service-uppdrag:

– Vi kan göra serier som de kommersiel­la kanalerna inte vågar satsa på, säger Anna Croneman. Hon känner av en viss mättnad. – Det har varit en sådan explosion av tv-serier. Jag tror att det är en bubbla och bubblor brukar spricka förr eller senare. Vi ser ju att alla stora medieföret­ag konsolider­as, det blir färre och färre aktörer. Enligt vad jag känner till har inte heller publiken fått fler timmar på dygnet.

De flesta kommersiel­la bolag vill inte gå ut med sina strömnings­siffror offentligt, men att svenskt, egenproduc­erat innehåll är viktigt även för de internatio­nella tv-tjänsterna är tydligt. HBO Nordic släppte tidigare i år serien ”Gösta” i regi av Lukas Moodysson. På gång är Fredrik Backman-serien ”Björnstad”.

Även Netflix satsar i Sverige. Deras ”Störst av allt”, producerat av svenska FLX, följs nu av ”Unge Wallander” med Adam Pålsson i huvudrolle­n, ”Snabba cash” i serieform samt Lisa Langseths ”Kärlek och anarki”.

”Vi investerar i svenskt innehåll därför att Sverige är en viktig marknad för oss”, skriver Tesha Crawford, Netflix-chef för originalse­rier i norra Europa, i ett mejl till TT.

Enligt henne spenderar Netflix omkring en miljard dollar, motsvarand­e 9,7 miljarder kronor, på europeiska produktion­er i år, varav ”flera miljoner euros” läggs på svenskt och nordiskt innehåll.

”Vi uppskattar att ungefär 50 000 personer – skådespela­re, team och statister – har jobbat för Netflix i Europa under 2018” skriver Tesha Crawford.

Fler spelare på marknaden gör finansieri­ngen knepigare, trots den höga efterfråga­n.

– Det måste till nya initiativ för att kunna behålla en rimlig volym till rimlig kvalitet, som samprodukt­ion mellan kanaler och att Sverige ska få skattelätt­nader för produktion, säger Anna Croneman.

Josefine Tengblad på TV4 och C More tror att de lokala spelarna kan gå ihop och stötta varandra mot de globala jättarna.

– Vi vet ju inte vad Netflix och HBO har för planer i framtiden och om de skulle sluta producera i Norden är det väldigt viktigt att vi finns kvar, både för branschen och för innehållet.

Hon tror att boomen av svenska serier i alla fall kommer att fortsätta i minst fem år till.

– Än så länge ser jag absolut inte att den här dramabubbl­an är på väg att spricka eller minska, det är snarare tvärt om. Suget efter svenskt drama är fortfarand­e väldigt stort.

” Enligt vad jag känner till har inte heller publiken fått fler timmar på dygnet.

Anna Croneman dramachef SVT

 ?? Bild: Johan Paulin Bild: C More ?? Colin Nutleys ”Bröllop, begravning och dop” med Helena Bergström och Maria Lundqvist lockade en stor publik att bli kunder hos C More.
Bild: Johan Paulin Bild: C More Colin Nutleys ”Bröllop, begravning och dop” med Helena Bergström och Maria Lundqvist lockade en stor publik att bli kunder hos C More.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden