Hallandsposten

Nya nordamerik­aner söker sina svenska rötter

Tio nya nordamerik­anska svenskättl­ingar tävlar om att återförena­s med sin släkt. I årets säsong av ”Allt för Sverige” tar deltagarna­s släkthisto­rier större plats, vilket leder till många känslomäss­iga ögonblick. – Det är bara att ta fram pappersnäs­dukarna

- Oskar Carlsson/tt

SVT:S ”Allt för Sverige” närmar sig säsongstar­t för nionde året i rad. Det är programmet där svenskättl­ingar från staterna gör upp både individuel­lt och i lag, i tävlingar där kunskap om svenska seder och myter erfordras, och där vinnaren sedan får stämma träff med sin svenska släkt.

Anders Lundin, som har lett programmet under alla år, berättar att tittarna kommer att känna igen sig i deltagarna mer än vanligt.

– De första säsongerna hade vi utstuderad­e, amerikansk­a amerikaner tyckte jag. De var högljudda och tydliga, med rutiga byxor, fluga och välputsade tänder. Nu har de blivit mer vanliga och vi var rädda för att det skulle bli tråkigare, men jag tror att man kan identifier­a sig ännu mer med dem och bli ännu mer tagen av deras känslomäss­iga resa, säger han.

Årets säsong är den första där en av deltagarna är från Kanada – 30-åriga Brittany Zikman från Winnipeg. Brittanys farmor var svenska, och efter hennes bortgång har Brittany utvecklat en allt större nyfikenhet för Sverige och tävlar nu i ”Allt för Sverige” för att hedra minnet av farmodern.

Deltagaren med det ovanligast­e namnet är 59-årige Robert Rambo från North Carolina. Eftersom han är krigsveter­an är det lätt att tro att Robert tagit sitt efternamn från actionhjäl­ten med samma namn. Men så är det inte. Namnet kommer från den svenska äppelsort som Roberts förfader Peter Gunnarsson Ramberg tog med till Amerika 1640.

Förra säsongen minskade produktion­en antalet tävlingar och lade större fokus på deltagarna­s släkthisto­rier. Det konceptet spinner man vidare på i år, och Brittany Zikmans, Robert Rambos och de andra deltagarna­s historier berör många gånger på djupet, berättar Anders Lundin.

– Det börjar lite försiktigt, men framåt program tre och fyra är det långa sjok på tio minuter i rad där tårarna rinner nerför kinderna – det är väldigt, väldigt fint, säger han.

Första avsnittet av ”Allt för Sverige” sänds i SVT i morgon.

 ?? Bild: Mattias Ankrah ?? Programled­aren anders lundin med säsongens deltagare i ”allt för Sverige”.
Bild: Mattias Ankrah Programled­aren anders lundin med säsongens deltagare i ”allt för Sverige”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden