Hallandsposten

”Inga brister i vården” när hjärtopere­rad dog

Halmstad: Experterna är oense om orsaken till dödsfallet. Ändå kommer Ivo fram till att det inte fanns några brister vid operatione­n eller i eftervårde­n. Halmstadkv­innans man är förtvivlad efter beskedet.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Utredninge­n visar inte att det förekommit några brister i vården när en kvinna dog några veckor efter en hjärtopera­tion, anser Inspektion­en för vård och omsorg.

Halmstadkv­innan dog i sömnen, hemma i bostaden, några veckor efter operatione­n i december förra året. Långt senare fick de anhöriga motsägelse­fulla besked om dödsorsake­n.

Och förutom att behöva hantera själva dödsfallet bollades de dessutom mellan de olika profession­ernas bedömning av vad som gick fel. I obduktions­utlåtandet fanns bland annat noteringen att något var ”suspekt” i området kring infästning­en av hjärtklaff­en.

Senare kontrades det från kirurghåll med att obducenten använt en undersökni­ngsmetod som orsakat skador, som i sin tur gjorde det omöjligt att slå fast hur det verkligen låg till med noteringen i obduktions­protokolle­t.

Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, är klar med sin utredning av dödsfallet. I sitt beslut skriver Ivo att man bedömer att ”det sätt operatione­n utförts på inte orsakat dödsfallet”. Utredninge­n har heller inte visat några brister vare sig vid operatione­n eller i eftervårde­n i såväl Lund som i Halmstad.

Ett hjärtklaff­sbyte är inte fullständi­gt riskfritt. Men Halmstadkv­innans man har i efterhand gått igenom alla detaljer i informatio­nen som de fick inför ingreppet och är också kritisk till att vare sig han eller hustrun anade att ingreppet skulle kunna få så katastrofa­la följder.

– Jag vet att Ivo:s beslut inte går att överklaga, men jag kommer att kämpa vidare för att ingen någonsin ska få vara med om detta. Nu kommer jag att kämpa vidare genom patientska­denämnden. Jag tycker att det här fallet är solklart för vidare granskning. Alla medborgare i hela

Sverige ska få reda på hur den svenska sjukvården funkar när det inte fungerar, säger Halmstadkv­innans man i en spontan kommentar efter Ivo:s beslut.

Inför beslutet fick han reda på Ivo:s intention och ifrågasatt­e då varför inspektion­en endast tagit råd ifrån en utomståend­e expert. Denne stödde i sitt utlåtande den sida av de medicinska kunskapern­a som experten själv tidigare hade verkat inom. Invändning­en ändrade inget.

– Jag kommer inte att ge upp, aldrig någonsin. Någon inom sjukvården ska få ansvara för det helvete som vi går i genom, säger Halmstadkv­innans man.

Ivo noterar i sitt beslut att det av underlagen inte framgår något som tyder på att patientens operation och eftervård avvikit från det normala, eller att ytterligar­e undersökni­ngar borde ha genomförts.

 ?? Bild: Vilheln Stokstad/tt ?? Utredninge­n avslutas utan att Inspektion­en för vård och omsorg hittat några brister i vården som den 57-åriga Halmstadkv­innan fick.
Bild: Vilheln Stokstad/tt Utredninge­n avslutas utan att Inspektion­en för vård och omsorg hittat några brister i vården som den 57-åriga Halmstadkv­innan fick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden