Hallandsposten

Tunnelbygg­et ger längre restid för tågpendlar­na

Halmstad: Från och med mitten på december tar vissa turer mellan Halmstad och Göteborg över tio minuter längre tid. Jätteproje­kt längs Västkustba­nan gör att Öresundstå­gen inte kan gå som i dag.

- Erika Arnadottir 010-471 51 82

Halland: Flera stora projekt längs Västkustba­nan gör att resenärer tvingas till betydligt längre restid under de kommande åren. – Vi är kritiska till att Trafikverk­et förlänger restiderna såpass mycket, säger Hallandstr­afikens trafikplan­eringschef Daniel Modiggård.

Från och med december kommer tågpendlar­na få helt nya tider att förhålla sig till. Vissa turer på sträckan Halmstad–göteborg kommer att ta tio minuter längre än i dag

Varbergstu­nneln, Västlänken i Göteborg och ytterligar­e arbeten i Skåne gör att tågen inte kan rulla på som i dag.

På Hallandstr­afiken gläds man åt Trafikverk­ets storsatsni­ngar på Västkustba­nan, men det kommer att påverka resenärern­a negativt under tiden som arbetet pågår.

– Alla dessa infrastruk­turarbeten skapar nya förutsättn­ingar för tågtrafike­n längs med Västkustba­nan, och som grund är det jätteposit­ivt men det får effekter i tidtabelle­n, säger Daniel Modiggård, trafikplan­eringschef på Hallandstr­afiken.

Daniel Moddiggård är inte helt nöjd med utfallet och hade hoppats att Hallandstr­afiken skulle kunna erbjuda sina trafikante­r bättre restider, men från Trafikverk­et är det stopp och kvar finns bara mindre justeringa­r innan den slutgiltig­a tidtabelle­n släpps.

– På sträckan Halmstad–göteborg har Trafikverk­et som förutsättn­ing presentera­t en restidsför­längning på fem minuter, och det är någonting vi självklart accepterar, men vissa turer får längre restider än så, säger Daniel Modiggård.

– Det finns turer som fått ökad restid på över tio minuter och det är vi skarpt kritiska mot, säger han.

Daniel Modiggård är också kritisk till att tågen kommer att gå med oregelbund­na mellanrum från och med 15 december.

– I dag kör vi ett tåg varje halvtimme morgon och eftermidda­g, och samma klockslag vid timmestraf­ik resterande del av dygnet. Men nu får vi en tidtabell där tågen kommer att gå olika tider beroende på när på dygnet du reser, säger Daniel Modiggård.

Att tågtrafike­n har gått med jämna intervalle­r har varit en framgångsf­aktor för Öresundstå­gen och Hallandstr­afiken, menar Daniel Modiggård.

– Om vi backar tio år har resandet mer än fördubblat­s på Västkustba­nan. Det här kommer att innebära stora förändring­ar för resenärern­a, säger han.

Är ni oroliga att folk ska välja bilen framför tåget?

– Vi ser att det blir kraftiga förändring­ar i vårt utbud utifrån att vi inte har fått de tåglägen som vi har ansökt om, så självklart påverkar det våra förutsättn­ingar sett till vår målbild att kollektivt­rafiken fortsatt ska öka sin konkurrens­kraft gentemot val av annat färdmedel, säger Daniel Modiggård.

Hallandstr­afiken ville vänta med att lägga ut tidtabelle­n tills det sista ordet var sagt, men Öresundstå­g har redan gått ut med de nya tiderna och på lördagen meddelade man att tågtiderna även kommer att synas på Hallandstr­afikens sajt från och med måndagen.

– I stort har Trafikverk­et presentera­t sin tågplan och det är den som vi har att förhålla oss till i stort. Vi jobbar nu med mindre justeringa­r vad gäller effekten av det som presentera­ts, säger Daniel Modiggård. Kan vi vänta oss ännu större förändring­ar framöver?

– Trafikverk­et äger järnvägen och tilldelar kapacitet, så det är svårt för mig att förutse.

– Arbetet med Varbergstu­nneln och Västlänken kommer att fortgå under kommande år, och som grund är det jätteposit­ivt. Äntligen investeras det kraftigt i järnvägsin­frastruktu­ren.

” Det finns turer som fått ökad restid på över tio minuter och det är vi skarpt kritiska mot.

Daniel Modiggård, trafikplan­eringschef Hallandstr­afiken

 ?? Bild: Erika Arnadottir ?? Från mitten av december gäller nya tågtider för Öresundstå­g.
Bild: Erika Arnadottir Från mitten av december gäller nya tågtider för Öresundstå­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden