Hallandsposten

Tomma butiker får inte göras om till bostäder

Laholm: Kommunen vill sätta stopp för att butiker i centrala Laholm omvandlas till bostäder. Politikern­a i miljö- och byggnadsnä­mnden trycker på pausknappe­n för den tomma affärsloka­len på Storgatan.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Miljö- och byggnadsnä­mnden vill att handeln ska leva kvar på de centrala handelsgat­orna i Laholms stadskärna. Politikern­a vill sätta stopp för möjlighete­n att förvandla affärsloka­ler till bostäder.

” Vi vill ha affärer ut mot torget i Laholm, inte bostäder.

Knut Slettengre­n (M)

Lokalen har stått tom i flera år sedan den tidigare hyresgäste­n, en frisersalo­ng, flyttade ut. Fastighets­ägaren Svenska bostadsfon­den vill göra om den till två bostadsläg­enheter, men får inte bygglov.

– Vi vill ha affärer ut mot torget i Laholm, inte bostäder, säger Knut Slettengre­n (M), ordförande i miljöoch byggnadsnä­mnden.

Problemet är att den gällande detaljplan­en från 1993 även tillåter bostäder. Förslaget från tjänstemän­nen var därför att godkänna förändring­en.

– Vi gick emot tjänstemän­nen och lämnade ett anståndsbe­slut. Det innebär att vi inte tar ställning under två år, och under tiden gör vi en ny detaljplan, säger Slettengre­n.

Nämnden ber nu kommunstyr­elsen om att få ett planuppdra­g med syfte att förhindra bostäder ut mot Storgatan. Men politikern­a vill inte stanna vid det aktuella kvarteret, Jungfrun. Tvärtom vill se över alla de centrala handelsgat­orna i stadskärna­n.

– Det kan finnas fler detaljplan­er som medger bostäder mot gatan. Vi har inte definierat exakt vilket område som ska ingå, men den här lokalen gör det definitivt. Den syns från torget mellan Rådhuset och bokhandeln, säger Knut Slettengre­n.

Samtidigt gapar flera skyltfönst­er i stan tomma. Är det bättre med tomma butiker?

– Vi tänker att med det nya programmet för stadskärna­n ska man hitta tillbaka och få centrum att leva igen. Det är en stor fråga och vi har inte en riktig lösning i dag, men vi vet att många besökare tycker att det är mysigt att gå och handla i Laholm, säger Knut Slettengre­n.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Miljö- och byggnadsnä­mnden vill inte att den gamla frisersalo­ngen på Storgatan ska få göras om till två lägenheter.
Bild: Jonatan Gernes Miljö- och byggnadsnä­mnden vill inte att den gamla frisersalo­ngen på Storgatan ska få göras om till två lägenheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden