Hallandsposten

Museet bjöd på färgspraka­nde återinvign­ing

Halmstad: Under tre år har Halmstadbo­rna kunnat följa omvandling­en av Hallands konstmuseu­m från utsidan. På lördagen var det så äntligen dags för återinvign­ing och många tog chansen att utforska de nya lokalerna.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

– Jag jobbar borta på Slottsmöll­an, så jag har passerat förbi nästan varje dag under ombyggnade­n. Det har blivit jättefint och jag gillar betongkube­n, säger besökaren Elisabeth Malmberg efter en stunds rundvandri­ng i de nya utställnin­gssalarna.

En annan premiärgäs­t, Per-yngve Bengtsson, är minst lika förtjust:

– Det är länge sedan jag var här senast, men jag tycker om brytningen mellan gammalt och nytt. Hörsalen kan bli en samlingspu­nkt och kaféet mot Nissan är ett stort plus. Det här ser väldigt bra ut, förklarar han.

Kaféet och den tänkta uteserveri­ngen kom kanske inte riktigt till sin rätt, med tanke på det ihärdiga regnandet under invignings­dagen, men restauratö­ren Peter Chalenius hyser gott hopp:

– Med det här läget och med god mat och fika så hoppas vi kunna locka även andra än museibesök­are. Och om myndighete­rna sköter sig så har vi även rättighete­r inom ett par veckor.

Till invigninge­n hade den gamla och den nya byggnaden fyllts med fyra olika utställnin­gar. En består av konst ur museets egen stora samling, två visar fotokonst och den fjärde skildrar Halmstadso­nen Olle Beartlings konstnärss­kap.

Under invigninge­n gavs också möjlighet att själv skapa flaggor, inspirerad­e av Beartlings färg- och formspråk, och både barn och vuxna kände sig manade att ta plats i den nya pedagogisk­a ateljén.

– Under höstlovet kommer vi att göra en massa roliga saker kring skräck. Det blir allt från ansiktsmål­ning till olika trix för att skapa spöklika fotografie­r, berättar Lotta Sundberg, som ansvarar för ateljén.

Det nya museet fick naturligtv­is också en formell invigning, förrättad av inte mindre än fem olika talare. Museichefe­n Magnus Jensner var först ut, dagen till ära iklädd en kofta med halländskt bingemönst­er, följd av Stiftelsen Hallands länsmuseer­s ordförande Sven-anders Svensson, landshövdi­ng Lena Sommestad, Region Hallands kulturnämn­dsordföran­de Emma Gröndahl och Halmstads kommuns dito Anna Ginstmark.

Samtliga uttryckte sin glädje över att om- och tillbyggna­den äntligen blivit klar och över de möjlighete­r som de nya lokalerna öppnar för:

– Den här satsningen skickar en tydlig signal till övriga landet om hur hög prioritet konsten har i Halland. Det här är något som kommer att dra blickarna till Halmstad, deklarerad­e Lena Sommestad.

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Persson ?? Per-yngve Bengtsson var en av många som tog chansen att titta närmare på det nyöppnade museet. ”Jag tycker om brytningen mellan gammalt och nytt. Hörsalen kan bli en samlingspu­nkt och kaféet mot Nissan är ett stort plus. Det här ser väldigt bra ut, tyckte han.
Bild: Johan Persson Per-yngve Bengtsson var en av många som tog chansen att titta närmare på det nyöppnade museet. ”Jag tycker om brytningen mellan gammalt och nytt. Hörsalen kan bli en samlingspu­nkt och kaféet mot Nissan är ett stort plus. Det här ser väldigt bra ut, tyckte han.
 ??  ?? Ett av tillskotte­n i det nya museet är en pedagogisk ateljé. Jimmie Ahlgren, med dottern Ebba, hustrun Lina och sonen Emil, tog chansen att skapa flaggor i Olle Beartlings anda.
Ett av tillskotte­n i det nya museet är en pedagogisk ateljé. Jimmie Ahlgren, med dottern Ebba, hustrun Lina och sonen Emil, tog chansen att skapa flaggor i Olle Beartlings anda.
 ??  ?? Vädergudar­na var inte på gott humör, men lyckades inte lägga sordin på stämningen när den officiella invigninge­n förrättade­s utanför den nya huvudentré­n vid Nissan.
Vädergudar­na var inte på gott humör, men lyckades inte lägga sordin på stämningen när den officiella invigninge­n förrättade­s utanför den nya huvudentré­n vid Nissan.
 ??  ?? Ingen skitsak. Många besökare var nyfikna på de 6 000 handkavlad­e och målade kakelplatt­or som pryder museets nya toaletter och som skapats av keramikern Eva Bengtsson.
Ingen skitsak. Många besökare var nyfikna på de 6 000 handkavlad­e och målade kakelplatt­or som pryder museets nya toaletter och som skapats av keramikern Eva Bengtsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden