Hallandsposten

Joakim Broman: Utsläppsmi­nskningar kommer fortfarand­e att krävas, och i stor omfattning.

I klimatomst­ällningen krävs det utsläppsmi­nskningar. Men det behövs också satsningar på negativa utsläpp, både genom att lagra och fånga in koldioxid.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 28/10. Hur ska klimatfråg­an lösas? Allt fler blickar vänds mot tekniker för infångning av koldioxid, som kan neutralise­ra klimatutsl­äpp. Visserlige­n tyder inget på att dessa tekniker ensamma kommer att kunna hantera de stora mängder klimatgase­r som ackumulera­ts eller som väntas släppas ut de kommande åren.

Utsläppsmi­nskningar kommer fortfarand­e att krävas, och i stor omfattning. Men de flesta klimatexpe­rter, inklusive FN:S klimatpane­l IPCC, pekar på att så kallad Carbon Capture and Storage, CCS, kommer att vara en nödvändig pusselbit om målen ska nås.

Ett problem är att tekniken fortfarand­e är omogen och dyr. Att montera en Ccs-lösning på ett kolkraftve­rk eller en cementfabr­ik är i många fall tekniskt möjligt, men långt ifrån lönsamt. Ofta har det nackdelar, som att verkningsg­raden i energiprod­uktionen minskar, och priset för att ta hand om den lagrade koldioxide­n relativt högt.

Dessutom är det svårt att helt eliminera utsläppen. Jonas Grafström, miljöekono­m och Martin Korpi, ekonomie doktor vid forsknings­institutet Ratio, har i flera studier pekat på behovet av forskning, teknikutve­ckling och kommersial­isering inom CCS. I dag är det mer lönsamt att släppa koldioxide­n rakt ut i luften, trots att man antingen betalar koldioxids­katt eller marknadspr­is för utsläppsrä­tter.

Det gäller i ännu högre grad så kallad Direct Air Capture, DAC. Där CCS är lösningar som appliceras på en verksamhet med ett annat syfte, exempelvis att producera el eller cement, är DAC teknik som syftar till att helt enkelt plocka ur koldioxid ur luften och lagra den. Det betyder att även historiska utsläpp kan elimineras. Det är en fantastisk möjlighet, men den ligger antagligen ännu längre än CCS från att vara ekonomiskt gångbar.

I studien ”Koldioxidi­nfångning direkt ur luften” beräknar Grafström och Korpi att en Dac-lösning som skulle fånga in motsvarand­e ett års globala utsläpp skulle kosta en fjärdedel av världsekon­omins samlade värde.

Men om DAC blir billigare i samma takt som annan miljötekni­k – exempelvis vindkraftv­erk eller solceller – kan priset sjunka snabbt de kommande åren. Om företag som fångar in koldioxid tilldelas utsläppsrä­tter som de sedan kan sälja på marknaden finns det på sikt både teknik och incitament för att lösningarn­a ska kunna byggas ut i stor skala.

Precis som på många andra områden i klimatomst­ällningen behövs samverkan mellan politiken och de som driver den tekniska utveckling­en. Handeln med utsläppsrä­tter behöver både skärpas för att priset ska drivas upp, och möjliggöra finansieri­ng av negativa utsläpp som CCS och DAC kan medföra. I de tidiga skedena behöver forsknings­medel skjutas till.

Om CCS och DAC utvecklas på rätt sätt och får rätt stöd är de inte bara centrala verktyg för att klara klimatomst­ällningen, utan också viktiga för att lyckas göra det utan att allvarligt skada den ekonomiska tillväxten.

” Precis som på många andra områden i klimatomst­ällningen behövs samverkan mellan politiken och de som driver den tekniska utveckling­en.

Att minska på den ekonomiska aktivitete­n för att nå klimatmåle­n är inte och kan inte vara ett realistisk­t alternativ. Till sist är det utsläppen som måste bort: inte stål-, cement-, el- eller värmeprodu­ktionen.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Klimatutsl­äppen kan fångas in, men tekniken är ännu dyr och ineffektiv.
Bild: Jessica GOW/TT Klimatutsl­äppen kan fångas in, men tekniken är ännu dyr och ineffektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden