Hallandsposten

Hon delar med sig för att hjälpa andra

Halmstad: Sedan snart ett år tillbaka föreläser Sofia Strömdahl om sina erfarenhet­er av mobbning, anorexi och sexuella övergrepp. Genom att dela med sig hoppas hon kunna hjälpa andra.

- Emelie Nordh en@hallandspo­sten.se 010 -471 51 15

– Jag var väldigt nervös och ville nästan springa därifrån.

Sofia Strömdahl tänker tillbaka på ett minne från en kväll för snart ett år sedan. Det var på Nolltrefem, innan hon skulle hålla sin första föreläsnin­g för publik – någonsin.

– Jag har varit med om mycket och då, när jag började må bättre, ville jag försöka hjälpa andra som befinner sig i samma situation. Tidigare har jag varit mycket bättre på att uttrycka mig skriftligt, men jag ville utmana mig själv och prata inför folk, säger Sofia som efter några djupa andetag övervann nervositet­en och genomförde föreläsnin­gen.

I dag har hon trotsat nerverna och klivit upp på scen ytterligar­e en handfull gånger.

– Jag blir fortfarand­e nervös men nu känns det mycket bättre.

För publiken delar Sofia med sig av händelser ur sitt eget liv – till exempel mobbningen hon fick utstå under stora delar av sin skoltid. Hon berättar också om den stora förlusten hon var med om 2016 då hennes lillebror – som haft en hjärnskada sedan födseln – gick bort, bara sju år gammal.

Föreläsnin­gen handlar även om psykisk ohälsa och om tiden när Sofia var sjuk i anorexi.

– Jag hade egentligen ätstörning redan i grundskola­n men det blev värre 2015 efter att jag varit med om en våldtäkt. Då började jag ta det här med att gå ned i vikt på ännu större allvar, säger Sofia och berättar hur hon till en början höll allt inom sig.

– Jag berättade inte för någon utan gick och höll på det och levde i min egen bubbla.

Men efter ett tag bröt hon tystnaden och 2016 sökte hon hjälp hos ätstörning­smottagnin­gen. I dag är Sofia utskriven och friskförkl­arad från anorexin.

– Jag kände till slut att jag inte klarade av att hålla det inom mig och att jag behövde hjälp för att ta mig igenom det. Min familj hade redan märkt att jag mådde dåligt och att jag hade rasat i vikt. Det var tufft att berätta men det kändes lättare när jag hade vågat.

– Det som gjorde att jag verkligen ville ta kampen fullt ut mot anorexin var väldigt mycket min lillebror. Han gick bort i december 2016 och jag ville inte att min familj skulle behöva förlora mig också.

För Sofia har även bloggandet varit till stor hjälp för att bearbeta det hon varit med om.

– När jag startade bloggen märkte jag att det var väldigt skönt att få skriva av sig. Sedan fick jag följare som uppskattad­e det jag skrev. Många av dem har gått igenom liknande saker som jag, säger Sofia och tillägger att det finns en annan viktig del i hennes tillfriskn­ande:

– Jag har träffat en kille och vi är nu tillsamman­s och förlovade.

Sedan den där höstkvälle­n på Nolltrefem för snart ett år sedan har Sofia genomfört ytterligar­e en öppen föreläsnin­g. Hon har också pratat inför Halmstads kommuns stödpedago­ger och en förening som jobbar mot psykisk ohälsa.

– Jag har döpt föreläsnin­gen till ”Det inre kriget” eftersom jag gick och bar på så mycket själv innan jag till slut vågade berätta. Det var verkligen som ett krig på insidan.

I februari kommer Sofia återigen att gå upp på scen. Då ska hon hålla en öppen föreläsnin­g i ABF:S lokaler på Nässjögata­n i Halmstad.

Genom att dela med sig hoppas Sofia kunna hjälpa andra.

– Jag hoppas att fler ska våga börja öppna sig. Sedan finns det många som inte orkar prata om det som de har varit med om och då vill jag vara en röst för dem. Och även visa att det går att ta sig vidare.

Tanken är att hon ska fortsätta så länge som det är möjligt. Men några planer på att föreläsa på heltid har hon inte.

– Jag skulle vilja göra det här vid sidan om något annat. Det är väldigt tunga ämnen och det kan vara tufft att ha som heltidsjob­b.

Samtidigt som ämnena är jobbiga tycker Sofia att hon blir stärkt av att prata om dem.

– Jag känner att det blir som en slags revansch. Jag har blivit utsatt för mobbning och då fick jag höra att jag inte klarar någonting. När jag står där och föreläser känner jag att det är jag som är vinnaren nu.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? ”Jag hoppas att fler ska våga börja öppna sig. Sen finns det många som inte orkar prata om det som de har varit med om och då vill jag vara en röst för dem. Och även visa att det går att ta sig vidare”, säger Sofia Strömdahl om syftet med föreläsnin­gen ”Det inre kriget”.
Bild: Jari Välitalo ”Jag hoppas att fler ska våga börja öppna sig. Sen finns det många som inte orkar prata om det som de har varit med om och då vill jag vara en röst för dem. Och även visa att det går att ta sig vidare”, säger Sofia Strömdahl om syftet med föreläsnin­gen ”Det inre kriget”.
 ??  ?? Sofia Strömdahl föreläser och bloggar om sina erfarenhet­er av mobbning, anorexi och sexuella övergrepp. Genom att dela med sig hoppas hon kunna hjälpa andra.
Sofia Strömdahl föreläser och bloggar om sina erfarenhet­er av mobbning, anorexi och sexuella övergrepp. Genom att dela med sig hoppas hon kunna hjälpa andra.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden