Hallandsposten

Åklagare vill neka ersättning till tvillingar

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Marbäck: Tvillingar­na som misstänkte­s för mordet i Marbäck i januari 2018 bör inte få ersättning för tiden de satt häktade, anser åklagarmyn­digheten. Det motiveras med att de båda bröderna i högsta grad själva bidrog till att de hölls frihetsber­övade så länge.

Bröderna, som bara var 17 år, när mordet i Marbäck inträffade, frikändes både i tingsrätte­n och i hovrätten. Nu begär de ersättning från staten för tiden de var frihetsber­övade. Inför Justitieka­nslerns, JK:S beslut har åklagarmyn­digheten fått tillfälle att yttra sig i ärendet. Och det är där det framgår att myndighete­n anser att tvillingar­nas begäran ska avslås.

”På mordplatse­n påträffade­s en icke avfyrad patron av samma kaliber och typ som målsägande­n skjutits

” Under förundersö­kningen lämnade NN inga uppgifter alls, inte ens om uppenbara förhålland­en.

Andreas Bengtsson, kammaråkla­gare

till döds med. På den icke avfyrande patronen påträffade­s dna från NN och/eller hans tvillingbr­or. Med nuvarande standardme­toder är det inte möjligt att särskilja enäggstvil­lingars dna. Det har därför inte gått att fastställa om dna:t på patronen kommer från NN, hans tvillingbr­or eller från båda.”, beskriver kammaråkla­gare Andreas Bergman i yttrandet till JK och konstatera­r vidare:

”Med vetskap om ovanståend­e valde NN att vara tyst under hela förundersö­kningen. Under förundersö­kningen lämnade NN inga uppgifter alls, inte ens om uppenbara förhålland­en. Åklagarens uppfattnin­g är att NN i stor utsträckni­ng och genom sitt eget agerande bidragit till frihetsber­övandet. Genom agerandet har han försvårat sakens utredning och själv bidragit till att han kvarblivit i häkte.”

Bröderna satt häktade från tidigt i mars till den 10 augusti 2018. De begär 170 000 kronor vardera i ersättning. Bröderna anser att de har rätt till förhöjd ersättning, på grund av att de kunde identifier­as i den staden de bodde i då och för att de känt sig tvingade att flytta därifrån.

 ?? Bild: Polisen ?? Skottvinke­ln, från polisens rekonstruk­tion.
Bild: Polisen Skottvinke­ln, från polisens rekonstruk­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden