Hallandsposten

Vidare granskning av regionens chefsköp får nej

Halland: Att avgöra om Region Halland brutit mot upphandlin­gslagstift­ningen skulle kräva alldeles för mycket arbete. Så kan man sammanfatt­a Konkurrens­verkets beslut om att inte fortsätta utreda regionens mångåriga köp av tillfällig­a chefer.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

I en serie artiklar i våras granskade HP regionens anlitande av hyrchefer och kunde konstatera att det betalats mångmiljon­belopp de senaste åren, utan att tjänsterna upphandlat­s. I maj meddelade så Konkurrens­verket att man uppmärksam­mat dessa uppgifter i sin omvärldsbe­vakning och ville titta närmare på de inköp som gjorts under 2018.

Region Halland gavs möjlighet att förklara varför man inte upphandlat de hyrchefer som anlitats under året och hänvisade bland annat till att det inte funnits tid att göra en annonserad upphandlin­g och att de inhyrda cheferna haft en unik kompetens.

Varken Region Halland eller Konkurrens­verket påtalade att inköpen gjorts under många år och vid upprepade tillfällen. Exempelvis hade ett av de anlitade företagen de senaste fem åren fakturerat 22 miljoner kronor, fördelat på 185 fakturor.

” Vi kommer snart att börja utvärdera de anbud som kommit in och har för avsikt att upphandla tillfällig­a chefer både inom vård och administra­tion.

Cristine Karlsson, Hr-direktör Region Halland

Nu meddelar Konkurrens­verket att man väljer att inte gå vidare med ärendet och hänvisar till sin ”prioriteri­ngspolicy”.

”Vår bedömning grundar sig i att de eventuella brister i ert agerande som vi haft som mål att utreda inte väger upp den utrednings­insats som behöver genomföras för att fastställa om agerandet är en överträdel­se av upphandlin­gslagstift­ningen”, skriver verket.

Tillsynsmy­ndigheten konstatera­r att detta inte innebär att man tagit ställning till om Region Hallands agerande var tillåtet enligt upphandlin­gslagstift­ningen.

Samma beslut fattades även 2017, då Konkurrens­verket först inledde en granskning av Region Hallands samarbete med nätläkarfö­retaget Min Doktor, men senare valde att inte prioritera ärendet.

Enligt Region Hallands Hr-direktör Cristine Karlsson pågår nu en upphandlin­g av tillfällig­a chefer och ledningsst­öd.

– Vi kommer snart att börja utvärdera de anbud som kommit in och har för avsikt att upphandla tillfällig­a chefer både inom vård och administra­tion. Vi undersöker också om vi skulle kunna ha en intern resurspool av chefer, men där är inget färdigt. Vad jag känner till så köper vi inte in någon chef just nu, säger hon.

 ??  ?? Konkurrens­verket har beslutat att regionens köp av tillfällig­a chefer inte ska utredas.
Konkurrens­verket har beslutat att regionens köp av tillfällig­a chefer inte ska utredas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden