Hallandsposten

Bronelius: Svårt att minnas vad jag tänkte

Laholm: Bun-ordförande Maria Bronelius (C) minns inte om hon var medveten om att det skandaloms­usade skolmöbelk­öpet skulle göras på ett lagvidrigt sätt.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Barn- och ungdomsnäm­nden (bun) har nu lagt fram två redogörels­er för det olagliga köpet av möbler till nya Glänninges­kolan. Det ena dokumentet är skrivet av utbildning­schef Richard Mortenlind, det andra av nämndsordf­örande Maria Bronelius.

Enligt vad Mortenlind uppger var det en grupp topptjänst­emän som förordade att köpa möblerna direkt från leverantör­en Input – i strid med upphandlin­gslagen. Därefter tog Mortenlind frågan till Maria Bronelius, som sade ja.

Bronelius skriver i sin redogörels­e att hon och Mortenlind ”var ense” om att göra så. Innan hon tog ett ordförande­beslut om att avbryta den ordinarie upphandlin­gen hade hon fått ”grundlig informatio­n” från Mortenlind och upphandlar­en Eva Ahlgren.

Men förstod du i det läget att detta var mot upphandlin­gslagen?

– Nej... ja kanske. Jag vet inte vad jag ska säga om det. Så här efteråt är det jättesvårt att komma ihåg precis vad som sades och hur tankarna gick. Jag kan faktiskt inte redogöra för det nu, säger Maria Bronelius till HP.

Det var kommunstyr­elsen (ks) som i augusti avkrävde bun en uttömmande redogörels­e för möbelaffär­en. Frågan tas upp i ks i november.

Sedan augusti har ks själv avslöjats som delaktig i en – åtminstone i kronor räknat – ännu större upphandlin­gsskandal.

Blir det svårare för ks att sätta sig till doms över bun nu?

– Det vet jag inte. Men de får kanske en insikt om att det inte är så lätt att göra rätt, säger Maria Bronelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden