Hallandsposten

Ungdomarna hoppas på en fortsättni­ng för diskot

Mellbystra­nd: Disko för ungdomar har blivit succé. Nu hoppas fritidsled­are, fältarbeta­re och framför allt ungdomarna att det blir en fortsättni­ng. Men då behövs sponsorer.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

För två år sedan föddes tanken på ett disko för ungdomar hos Daniel Johansson, fritidsled­are på Aktivitets­huset i Laholm.

– Det kom frågor från ungdomarna som pratade om detta, säger Daniel Johansson.

Han tror att många introducer­as till alkohol på hemmafeste­r någon gång mellan åttonde klass och årskurs två på gymnasiet. Det är därför viktigt med alternativ till hemmafeste­rna som inte tillåter alkohol.

– Till första diskot kom det fler men då kanske fler som hade druckit slank in. Den här gången fick alla som ville komma in blåsa i alkomätare, säger Daniel Johansson.

Det andra diskot, för ungdomar födda 2002–2005, ordnades i mitten på oktober på Strandhote­llet i Mellbystra­nd. För långt efter det första tycker Daniel Johansson.

Att få med kommunen och sponsorer drog ut på tiden.

– Södra Hallands Kraft har sponsrat det här och det är vi tacksamma för, det hade aldrig gått annars. Nu behöver vi fler som hjälper till, säger Daniel Johansson som hoppas hålla nästa disko till våren.

Den svåra biten är att marknadsfö­ra diskot och få dit ungdomarna, men reaktioner­na i efterhand var enbart positiva.

– Vi känner att detta var ett bättre disko än förra gången. Det var inget bråk och ingen kom dit och blåste rött, säger Daniel Johansson.

Fältarbeta­rna Martina

Marku och Sarah Jaoudat mötte positiva ungdomar som hade kul utan alkohol.

– Vi träffade många när de var ute och tog luft efter att ha dansat så mycket. Då berättade de hur kul de hade, säger Martin Marku.

Fältarbeta­rna märkte att det var lugnt i Laholm under kvällen. Om det hade med diskot, regnet eller andra hemmafeste­r att göra kan de inte säga.

Robiert Cummings och Yasir Hagod är ofta på Aktivitets­huset och de var på diskot.

– Först tänkte jag att det skulle bli jättekul, ironiskt. Men det var bra musik och bra ljud. Jag var där med två kompisar och man får göra det roligt själv, säger 15-årige Robert Cummings som önskar att diskot ordnas igen.

Yasir Hagos är 14 år gammal, han brukar inte själv dricka alkohol men tycker inte heller att det är någon press från kompisar. På diskot såg han nya möjlighete­r.

– Det är kul att lära känna folk jag har inte lärt känna innan. Jag träffade några jag inte kände sedan innan, säger Yasir Hagos.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Yasir Hagos, robert Cummings och fritidsled­are daniel Johansson hoppas alla att det blir fler diskon för kommunens unga.
Bild: Evelina Gunnarsson Yasir Hagos, robert Cummings och fritidsled­are daniel Johansson hoppas alla att det blir fler diskon för kommunens unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden