Hallandsposten

Fisklivet helt utplånat nedströms Hyltetippe­n

Hyltebruk: Från Borabodepo­nin och drygt fyra kilometer nedströms kan ån Skvallran betraktas som helt död på fisk.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Det visar – tillsamman med tidigare års undersökni­ngar – den elfiskeund­ersökning som gjordes i slutet av september.

Vid den högst upp belägna provfiskes­tationen, Strömberga gamla kvarnplats, fanns i september i år inget fiskliv alls. Senast man fann något där, en gädda, var 2014.

Ån har här ”mycket låg status” och frånvaron av fisk, där ån annars med sin botten och trädbeskug­gning borde vara idealiskt för ett fiskliv, och det är enligt fiskerikon­sulenten Carl-johan Månsson, som har utfört provfisket, ”högst anmärkning­svärt” (citat ur hans nyss skrivna rapport för 2019).

Hans arbete ingår i Hylte kommuns kontrollpr­ogram för Borabo avfallsdep­oni.

Orsaken till frånvaron av fisk är, enligt Månsson, påverkan från verksamhet­en på Borabo deponi och då i första hand det höga ph-värde som Skvallran får av det basiska lakvattnet från tippen.

Fyra kilometer söder om

Borabo strålar Skvallran samman med Ytterbobäc­ken, vilken kommer österifrån. En bit upp i Ytterbobäc­ken, och i Skvallran närmast Sandsjön – en knapp kilometer längre ned – blir resultaten av provfiske bättre.

Det tolkas till att fisk förflyttar sig från de ”friskare” vattnen till Skvallran, när förhålland­en ibland är bättre i ån.

Carl Johan Månsson utgår från att de ph-höjande utsläppen i Skvallran snart upphör. Han föreslår därför att Hylte kommun sätter i gång med ”kompensati­onsåtgärde­r” i Skvallran för att återfå bestånd av i första hand öring genom att exempelvis tillföra lekgrus och sten på utvalda sträckor i ån.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Här vid Skvallran vid Strömberga borde det finnas fisk, eftersom förutsättn­ingarna på platsen är goda. Men under de senaste fem årens provfiske har man endast fått upp en enda fisk.
Bild: Lennart Hildingsso­n Här vid Skvallran vid Strömberga borde det finnas fisk, eftersom förutsättn­ingarna på platsen är goda. Men under de senaste fem årens provfiske har man endast fått upp en enda fisk.
 ?? Bild: Carl-johan Månsson ?? Öringunge fångad vid höstens provfiske. Dock inte i Skvallran, utan i biflödet Ytterbobäc­ken som inte påverkas av utsläppen från Borabodepo­nin.
Bild: Carl-johan Månsson Öringunge fångad vid höstens provfiske. Dock inte i Skvallran, utan i biflödet Ytterbobäc­ken som inte påverkas av utsläppen från Borabodepo­nin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden