Hallandsposten

Snabba straffskär­pningar kan ge sneda följder

- Erika Nekham/tt

Straffskär­pningarna har varit många – och fler kan det bli när politikern­a ska sätta hårt mot hårt mot de kriminella. Men jurister flaggar för att förändring­arna sker för ryckigt, och att lagen kan bli obalansera­d och orättvis. Ett exempel är hur straffet för mord kan ändras två gånger 2020.

Kraven på hårdare straff har präglat den kriminalpo­litiska debatten de senaste åren. Enligt regeringen har den sedan hösten 2014 tagit initiativ till över 50 straffskär­pningar. Från opposition­shåll kommer kritik om att det inte är tillräckli­gt och att lagstiftni­ngsarbetet går alldeles för långsamt.

Flera jurister som TT har pratat med pekar i stället på motsatsen – att det går lite för snabbt och att det återkomman­de ”petandet” i enskilda brottstype­r skapar oordning i straffsyst­emet.

– Går man in och ruckar i enskilda brott, som har varit fallet på senare tid, så försvinner systematik­en. Och det kan bli väldigt konstigt, för det är ingen som tittar på helheten, säger advokaten Bengt Ivarsson, tidigare ordförande för Advokatsam­fundet och ofta anlitad som juridisk expert i statliga utredninga­r.

Utgångspun­kten inom svensk straffrätt är att det ska finnas en proportion­alitet mellan olika typer av brott. Det skulle man enkelt kunna se om man tänker sig att man listar alla brott utefter deras straffskal­or, från det minst till det mest klandervär­da.

Ändrar man i en straffskal­a här, och i en straffskal­a där, så påverkas den proportion­aliteten. Om man vill att balansen ska kvarstå, får man kompensera genom att fortsätta höja straffen för andra brott. På så vis sker en klättring mot hårdare och hårdare straff generellt.

– Det är väl precis det vi sett under en längre tid nu, att man har börjat ändra vissa straffskal­or och sedan gått vidare med andra typer av brott. Om ett brott skenar iväg, då måste man dra upp vissa andra brott om proportion­aliteten ska gälla, säger Dennis Martinsson, universite­tslektor i rättsveten­skap vid Stockholms universite­t.

Flera av de politiska förslag som lämnats kritiseras dessutom för att de får konsekvens­er som kan uppfattas som orättvisa. Ett exempel är Moderatern­as förslag om att fördubbla straffen för brott med koppling till gängbrotts­lighet.

– Det innebär att om en gängkrimin­ell misshandla­r en annan gängkrimin­ell kommer han få dubbelt så högt straff som om han misshandla­r sin hustru, säger Bengt Ivarsson.

Ett annat exempel är den kommande lagen om blåljussab­otage. Den innebär att brott riktade mot exempelvis polis och ambulans ska straffas strängare.

– Ska det vara hårdare straff om jag slår ner en polis än om jag slår ner en 95-årig kvinna? Det kanske det ska vara, men man måste tänka till. Är det rimligt, ska det vara på det sättet? säger Ivarsson.

Ett färskt exempel på hur lagändring­ar kan ske snabbt och ryckigt gäller straffet för mord. Nyligen stod det klart att regeringen får igenom sin propositio­n om att mord oftare ska kunna ge livstids fängelse. Samtidigt vill riksdagens justitieut­skott försöka införa ytterligar­e skärpninga­r. Detta kan få till följd att straffet för mord ändras två gånger under nästa år.

– Då kommer man i domstolssy­stemet hantera mord med tre olika sorters lagstiftni­ng. Dels lagstiftni­ngen 2019, dels lagstiftni­ng första halvåret 2020, dels lagstiftni­ngen andra halvåret 2020. Det tror jag aldrig har hänt tidigare, säger Bengt Ivarsson.

Bengt Ivarsson anser att hela straffsyst­emet borde utredas.

– Man borde se över alltihopa. Tillsätta en parlamenta­risk kommitté med representa­nter för alla politiska partier. Då förpliktig­ar man dem också att stå för vad de kommit fram till i den här utredninge­n, och de skulle då förhoppnin­gsvis inte ha anledning att göra så frekventa ändringar som nu, säger han.

Forskaren Dennis Martinsson är inne på samma linje – att det bör göras en allmän översyn av de straffskal­or som finns:

– Då undviker man lite den här ryckighete­n i lagändring­arna. Det blir stabilare om man ser över det mer samordnat. Och så kanske man skulle låta de förändring­arna träda i kraft och sedan inte göra några ändringar på ett tag. Låta dem landa i domstolar och praxis. Det skulle bidra med lite mer avkylning i den här debatten, och man slipper ha de här enskilda förändring­arna hela tiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden