Hallandsposten

Trög algoritm skapar rykten om avlyssning

Du pratar med en kollega om krukväxter och strax efteråt dyker en annons för ett trädgårdsv­aruhus upp i Facebookfl­ödet. Hur vet Facebook vad du pratar om? Eller vet de verkligen?

- Boel Holm/tt

Facebook har vid flera tillfällen avfärdat det ihärdiga ryktet att man avlyssnar användarna. Ändå dyker nya historier upp, som en digital råttan i pizzan-myt.

Måns Jonasson, digital strateg på Internetst­iftelsen, har själv aldrig råkat ut för fenomenet och tvivlar på att det förekommer. Han tänker på det så kallade Baader-meinhof-fenomenet – när någon som hört talas om något nytt genast stöter på det igen, ofta flera gånger.

– Jag undrar om det är något som verkligen händer, eller om det är något som folk upplever för att de råkar se reklam just för att de tidigare pratat om det.

Han ger två skäl till varför han inte tror att Facebook avlyssnar våra samtal. Det ena är att det skulle innebära att man skickar enorma mängder data.

– Det skulle vara ganska lätt för en nätverkste­kniker att analysera trafiken som går mellan telefonern­a och se att det skickas data hela tiden.

– Sedan tror jag inte att de skulle våga avlyssna utan att berätta det, speciellt efter den senaste tidens integritet­sskandaler.

I den mån det händer har det helt andra orsaker. Utifrån data som vi lämnar ifrån oss med telefonern­a kan algoritmer­na dra slutsatser som är rätt långsökta, men kan ge intryck av att någon tjuvlyssna­t på våra konversati­oner.

– Om man sitter på en arbetsplat­s och kollegan googlat på en sak, så kan Facebook förstå att vi är olika användare, men ser att vi kommer från samma Ip-adress. För algoritmen är det då rimligt att tänka att om person A är intressera­d av något så är person B också det.

Samma sak med positionsd­ata. Facebook kan se att två användares telefoner varit på samma plats vid samma tillfälle och om den ena letat efter informatio­n om till exempel barnkläder gissar algoritmen att den andra kanske också är intressera­d av det. Kanske inte så supersmart som vi inbillar oss.

– Jag tror att algoritmen helt enkelt är lite dummare än vad vi tror.

Måns Jonasson tycker att det är problemati­skt att algoritmer­na som styr annonserin­gen är så pass slutna att man inte vet exakt varför man får se annonser i flödet.

– Just att man inte vet riktigt hur det funkar tror jag också späder på att man känner sig ännu mera förvirrad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden