Hallandsposten

Fakta: Många skärpninga­r

-

Lagändring­arna som gått i skärpande riktning har varit många de senaste åren. Här är några exempel på de straffskär­pningar som regeringen initierat sedan 2014, samt olika förslag från regeringen­s åtgärdslis­ta med 34 punkter mot gängvåldet, som kan innebära hårdare straff för vissa typer av brott. Straffet för mord ska skärpas. Straffskär­pningar när det gäller människoha­ndel och människoex­ploatering har genomförts.

Minimistra­ffet för grovt vapenbrott skärps till två års fängelse.

Även minimistra­ffen för grov misshandel, synnerlige­n grov misshandel, grovt olaga tvång, grovt olaga hot, grovt rån och grov utpressnin­g har höjts.

Brott mot tillstånds­plikten för explosiva varor har skärpts.

Straffskal­orna gällande narkotikab­rott har delats upp och två nya brott har införts: synnerlige­n grovt narkotikab­rott och synnerlige­n grov narkotikas­muggling. Detta innebar en straffskär­pning för gärningar där man hanterar synnerlige­n stora mängder narkotika.

Det ska utredas om fler brott ska ge obligatori­sk häktning. Ett sätt att åstadkomma det kan vara att höja minimistra­ffet för ett brott till två års fängelse.

Utredas ska också skärpta straff för dem som rekryterar unga till kriminalit­et och för brott kopplade till kriminella uppgörelse­r, liksom för överlåtels­e av narkotika.

Höjda minimistra­ff för att hota vittnen ska utredas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden