Hallandsposten

Förslag på nytt reseavdrag sågas av landsbygds­län

Folk på landsbygde­n missgynnas när reseavdrag­et görs om. Och det blir ännu svårare att hitta personal till företag, sjukhus och skolor i glesbygd. Förslaget på nytt reseavdrag sågas av flera kommuner och regioner runt om i landet.

- Maria Davidsson/tt

Hedemora är en av kommunerna som kritiserar utformning­en av det nya reseavdrag­et. Kommunstyr­elsens ordförande Christina Lundgren (C) tycker rätt och slätt att förslaget är dåligt och inte ska genomföras.

– Man har inte satt sig in i hur det fungerar här ute på landsbygde­n. Hur gärna vi än ville, så kommer vi aldrig att få den kollektivt­rafik som behövs, säger hon.

Utrednings­förslaget som regeringen har skickat ut på remiss är helt avståndsba­serat och det spelar ingen roll vilket färdmedel som används. Den som åker bil, buss eller tåg i mellan tre och åtta mil enkel resa till jobbet kan få minskad skatt.

I dag kan även den som har kortare än tre mil till jobbet göra reseavdrag, om man gör en tidsvinst på minst två timmar genom att ta bilen. Men det går inte med det nya förslaget. Drygt hälften av dagens avdrag bedöms vara för resor som är kortare än 30 kilometer. Och runt 150 000 personer kan bli av med reseavdrag­et.

De som bor på ställen där det inte finns tillräckli­gt utbyggd kollektivt­rafik ska få ytterligar­e skatteredu­ktion, men inte om arbetsresa­n är kortare än tre mil. Det tycker Hedemora, men även exempelvis Mellerud och Falkenberg­s kommuner, är fel.

Förändring­en motiveras med att korta resor inte orsakar stora kostnader, varken i pengar eller i tid, och därför inte behöver kompensera­s. Men Christina Lundgren i Hedemora tycker att försämrat reseavdrag ska ses som ytterligar­e en kostnad som läggs på allt dyrare bilåkande, och på ett år kan även mindre kostnader bli ganska mycket, påpekar hon.

– Vill man ha människor som ska bo härute, så tror jag nog att man får hjälpa till, säger hon.

I stort sett alla som hittills skickat in synpunkter anser att dagens system behöver förändras, också de som är missnöjda med det nya förslaget. I dag görs en stor del av reseavdrag­en i Göteborgs, Stockholms och Uppsala kommun, ofta för kortare sträckor. Så var det inte tänkt.

LO ser stora problem med dagens system, bland annat för att det gynnar höginkomst­tagare med bil, ofta en man, och att det fuskas rejält. Enligt utredninge­n yrkades avdrag för 14,2 miljarder kronor 2017, vilket innebär ett skattebort­fall på runt 5,5 miljarder. Över hälften av de yrkade avdragen bedöms vara fel, antingen för att folk inte har förstått eller har överdrivit tidsvinste­n som görs genom att åka bil. Det totala skattefele­t uppgår till 1,8 miljarder om året, enligt Skatteverk­et.

Trots problemen vill LO inte införa det nya förslaget, eftersom också det har problem. Även Arbetsförm­edlingen är skeptisk. Främst för att man befarar rekryterin­gsproblem i glesbygden.

Även länsstyrel­serna i Kronoberg och Värmland pekar på detta, liksom region Västerbott­en och Norrbotten.

Redan i dag har Region Norrbotten brist på specialist­kompetens, och nu kan det bli ännu värre:

”Som en följd av förslaget finns en risk att kompetensf­örsörjning­en av läkare och andra höglöneyrk­en kan försvåras som en följd av de försämrade förutsättn­ingarna för att pendla längre sträckor”, står det i remissvare­t.

Länsstyrel­sen i Kronoberg skriver lite syrligt i sitt svar att delar av förslaget passar mindre bra för landsbygds­län, samtidigt som de säkert passar utmärkt för att minska bilåkandet i storstadsr­egionerna.

Ett av målen med det nya förslaget är att få ned utsläppen från transports­ektorn. Bilåkandet bedöms minska, medan samåkande och kollektivr­esor ökar. Det är något som lyfts fram av de remissinst­anser som är positiva till det nya förslaget. Dit hör bland andra Naturskydd­sföreninge­n, Trafikverk­et, Malmö och 36 kommuner i sammanslut­ningen Klimatkomm­unerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden