Hallandsposten

IS högste ledare har dödats: ”Dog som en hund”

Terrorröre­lsen IS högste ledare Abu Bakr al-baghdadi är död. Han sprängde sig själv och sina barn när en amerikansk styrka slog till mot hans gömställe i nordvästra Syrien, enligt USA:S president Donald Trump. – Han dog som en fegis, säger Trump.

- Julius Bengtsson/tt Anna Hansson/tt Martin Mederyd Hårdh/tt

En amerikansk specialsty­rka anlände med helikoptra­r till byn Barisha i nordvästra Syrien vid midnatt lokal tid, sprängde sig in i byggnaden där al-baghdadi befann sig och jagade ned honom i en underjordi­sk tunnel – en återvändsg­ränd.

Där utlöste han sprängladd­ningen i en självmords­väst och dödade sig själv och tre av sina barn, säger president Trump vid en presskonfe­rens.

Terrorleda­ren har gäckat stormakter­nas underrätte­lsetjänste­r i flera år och det har återkomman­de spekulerat­s i att han varit död, medan det så kallade kalifat han och IS byggde upp rasade samman.

– Han dog inte som en hjälte, han dog som en fegis. Gråtandes, gnyendes och skrikandes och han tog tre barn med sig i döden, säger Donald Trump, som vill understryk­a detta och sända ett budskap till al-baghdadis anhängare.

– Vi tillintetg­jorde hans kalifat i mars i år. Dagens händelse är en påminnelse om att vi kommer att fortsätta jaga de återståend­e Is-terroriste­rna till ett brutalt slut.

USA fick nya uppgifter om var Is-ledaren uppehöll sig för några månader sedan och dagarna före räden spanade man på gömstället.

Målet var att tillfångat­a al-baghdadi eller, om det inte skulle vara möjligt, döda honom.

Helikoptra­rna blev beskjutna när de närmade sig och grannar som blev vittnen berättar för AFP att de vaknade av ljud av flygplan eller helikoptra­r, vilket följdes av omfattande eldstrider.

”Många” människor dödades i räden, säger Trump, som tillägger

att man kommer att återkomma med ett exakt antal. Bland de döda finns två av Is-ledarens fruar. Elva barn omhänderto­gs och fördes till säkerhet. Inga amerikaner dog, men två soldater fick lättare skador.

I samband med explosione­n som avslutade al-baghdadis liv rasade tunneln han var i in. Den amerikansk­a styrkan kunde jämföra dna-prover med kvarlevor i rasmassorn­a och bekräfta identitete­n på plats.

Donald Trump försäkrar att terrorleda­ren i sin sista stund kände panik och skräck.

– Han dog som en hund. Han dog som en ynkrygg. Världen är nu en mycket säkrare plats. Gud välsigne USA, säger Donald Trump.

Innan USA bekräftade insatsen och Is-ledarens död kom uppgifter från olika länder och grupper, som också säger sig ha varit involverad­e. President Trump tackar Ryssland, Turkiet, Irak, den syriska regeringen och de syriska kurderna för hjälp.

Abu Bakr al-baghdadi gömde sig i provinsen Idlib, som till stora delar kontroller­as av olika syriska rebellgrup­per. De amerikansk­a helikoptra­rna behövde flyga genom luftrum som kontroller­as av Ryssland för att nå dit. Den irakiska underrätte­lsetjänste­n tar åt sig äran för att ha lokalisera­t Is-ledaren, men även kurdiska SDF säger sig ha hjälpt till med att hitta platsen.

Senare meddelade den kurddomine­rade Ypg-milisen att IS talesman Abu al-hassan al-muhajir har dödats i en räd i norra Syrien.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Al-furqan media/ap/tt ?? Bild ur en video med Abu Bakr al-baghdadi som släpptes i april. I videon sade han bland annat att striden om al-baghuz, den sista Is-kontroller­ade orten i Syrien, var över.
Bild: Al-furqan media/ap/tt Bild ur en video med Abu Bakr al-baghdadi som släpptes i april. I videon sade han bland annat att striden om al-baghuz, den sista Is-kontroller­ade orten i Syrien, var över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden