Hallandsposten

Abu Bakr al-baghdadis väg till Is-ledningen

70-talist, flerbarnsf­ar – och terrorröre­lsen IS högste ledare. Abu Bakr al-baghdadi dog i samband med en attack som inleddes på lördagskvä­llen av USA:S militär, meddelar president Donald Trump. Så här blev han en av världens mest fruktade terroriste­r.

- TT-AFP

al-baghdadi föddes norr om Bagdad 1971 och växte upp under enkla förhålland­en.

Hans gymnasiebe­tyg räckte inte för att studera juridik och till följd av sin dåliga syn kunde han inte heller ta värvning i det militära. Därför valde han i stället att flytta till huvudstade­n för att studera islam.

I samband med att USA invaderade Irak 2003 grundade al-baghdadi en egen islamistis­k rörelse, som dock aldrig ska ha utfört några större attacker.

Mellan 2004 och 2012 satt han frihetsber­övad vid flera tillfällen, men släpptes samtliga gånger efter en kortare tid.

Under den här perioden tillbringa­de han bland annat tid i det ökända Camp Bucca-fängelset – som kallats ”jihadister­nas universite­t” – där han knöt flera viktiga kontakter med irakiska ex-soldater.

2005 svor al-baghdadi trohet till Abu Musab al-zarqawi, den brutale ledaren för al-qaidas irakiska gren. Året därpå dödades al-zarqawi i en amerikansk drönaratta­ck och efter att även hans efterträda­re likviderat­s tog al-baghdadi över som ledare 2010.

Kort därpå väckte al-baghdadi liv i den slumrande terrorgrup­pen IS, som bedöms ha funnits i olika konstellat­ioner sedan 2004. Efter al-baghdads inträde expanderad­e terrorröre­lsen till Syrien 2013 och i samma veva förklarade den sig oberoende från al-qaida.

Abu Bakr al-baghdadi utropade sig själv till kalif

2014 och hade som mest kontroll över totalt sju miljoner människor i de Is-kontroller­ade områdena i Syrien och Irak. al-baghdadi har hållit sig undan offentligh­eten och det har flera gånger under åren kommit uppgifter om att han har dödats. Det har rått delade meningar om vart den diabetessj­uke terrorleda­ren har tagit sin tillflykt sedan rörelsen fördrivits från de områden den kontroller­at. I april i år släpptes en video på al-baghdadi där han bland annat konstatera­de att striden om al-baghuz – den sista ort som IS kontroller­ade i Syrien – var över.

Den kurdiska Sdf-alliansen utropade seger där i mars i år.

USA har tidigare utfäst en belöning om 25 miljoner dollar till den som kan ge tips som leder till att Is-ledaren grips.

Förutom de omfattande brott mot mänsklighe­ten som utförts i IS namn har al-baghdadi själv anklagats för att ha våldtagit flera kvinnor och barn, däribland en yazidisk flicka och en amerikansk hjälparbet­are.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden