Hallandsposten

Demonstran­ter kräver att regeringen avgår

Hundratals fortsatte att protestera mot regeringen i Irak under söndagen. Minst 67 personer har dödats och flera hundra skadats i en ny protestvåg som skakar landet. Antiterror­styrkan har kallats in i städerna Bagdad och al-nasiriyya.

- Tt-afp-reuters

” Vi är här för att störta hela regeringen.

Demonstran­t

– Vi är här för att störta hela regeringen, säger en demonstran­t med en irakisk flagga virad runt huvudet.

Han är en av hundratals demonstran­ter som fortsätter protestera mot regeringen i Irak, trots att 67 personer har dött i våldsamhet­er bara de senaste dagarna.

På Tahrirtorg­et i centrala Bagdad har många människor samlats, varav några klättrade upp på byggnader och vajade med irakiska flaggor och andra tände eld på bildäck. Även studenter har anslutit sig till proteströr­elsen.

Säkerhetss­tyrkor var positioner­ade i utkanten av torget under söndagen.

Under lördagen kallades antiterror­styrkan CTS in i städerna Bagdad och al-nasiriyya.

I lördags tog CTS kontroll över området kring Tahrirtorg­et. Säkerhetss­tyrkor, som bland annat använde tårgas, hade tidigare misslyckat­s med att rensa torget från demonstran­ter.

Även i al-nasiriyya i södra Irak skingrades demonstrat­ioner av CTS, som både slog och grep många personer, uppger bland andra polisen.

CTS sägs ha kallats in för att skydda infrastruk­tur och styrkorna sågs under söndagen inte till vid torget, men i närliggand­e kvarter.

Irakiska politiker kopplade till den radikale shialedare­n Muqtada al-sadr inledde på lördagen en sittstrejk i parlamente­t.

– Vi är nu på väg till parlamente­t för att sittstrejk­a, tills alla reformer som det irakiska folket kräver har antagits, sade parlaments­ledamoten Badr al-zayadi på lördagskvä­llen.

al-sadr, som leder det största blocket i det irakiska parlamente­t, har krävt regeringen­s avgång och tidigare uppmanat till protester. Hans sympatisör­er har tidigare stormat de välbevakad­e regeringsk­varteren. Shialedare­n har dessutom efterlyst nyval under FN:S tillsyn.

Protestern­a i Irak bröt ut tidigare i oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslösh­et och undermålig social standard.

I den första protestvåg­en i början av oktober dödades sammanlagt 157 människor i Irak och polis och säkerhetss­tyrkor har fått skarp kritik för att ha använt övervåld mot proteströr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden