Hallandsposten

Terrorexpe­rter: Risk för fler terrordåd

Under Abu Bakr al-baghdadis styre blev IS en av världens mest fruktade terrorkraf­ter. Nu bekräftar president Donald Trump att han är död vilket väcker frågor om IS framtid – och om risken för terrordåd ökar. – Vi får vara beredda på att allt möjligt kan h

- Julius Bengtsson/tt Moa Lindstedt/tt

Trots att Abu Bakr al-baghdadi var IS högste byråkrat och visionär, vars löfte om ett kalifat har fått tusentals att ansluta sig till rörelsen, innebär detta inte slutet för IS. Tvärtom faller inte terrorröre­lsens dragningsk­raft och grundlägga­nde idéer med dess ledare, påpekar Magnus Ranstorp.

– al-baghdadi var viktig i sin roll och en viktig ledare, men man ska veta att det finns andra ledare som är redo att ta över, säger Magnus Ranstorp och understryk­er:

Terrororga­nisationen har förberett sig på en kollaps av kalifatet sedan 2015 förklarar Ranstorp. Bland annat genom att flytta anslutna personer till andra områden, samt försöka frita fångar ur fängelse under kampanjen ”breaking the walls”.

Terrorfors­karen Hans Brun är inne på samma spår och anser att al-baghdadis död inte innebär så mycket för IS fortsatta fäste.

” Vi får vara beredda på allt möjligt kan hända.

Magnus Ranstorp, terrorfors­kare

– Däremot kan det vara intressant att se de här dokumentbe­slagen som man antagligen har gjort. Det kan ge ytterligar­e en inblick i hur IS har organisera­t sig, vilka planer man har framöver och vilka resurser man har, säger Hans Brun.

Men ledarens död kan också öppna upp för terrordåd, menar Hans Brun:

– Det kan bli så att IS anstränger sig om möjligt ännu mer för att genomföra någon stor spektakulä­r attack för att visa att man är med i spelet.

Och Magnus Ranstorp håller med.

– Vi får vara beredda på allt möjligt kan hända, säger han.

Den stora vinnaren, åtminstone kortsiktig­t, efter Abu Bakr al-baghdadis död är Donald Trump – som väntas använda händelsen till sin fördel i det kommande presidentv­alet.

– Trump är under väldigt hård politisk press i USA och nu har han fått en spektakulä­r händelse som han antagligen kommer att prata om ganska mycket. Då är det här viktigt att betona att det här är ett arbete av militärens underrätte­lsetjänst, inte presidente­n, säger Hans Brun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden