Hallandsposten

Jan-owe Wikström: HBK – seriens just nu bästa lag, men till vilken nytta då?

- Jan-owe Wikström

Itio minuter hade Halland minst ett lag i Allsvenska­n i fotboll nästa säsong. Detta efter Daniel Krezics drömträff mot Brommapojk­arna på Grimsta idrottspla­ts i den 47:e minuten. Och eftersom Halmstads BK tidigare denna väderlynni­ga söndagseft­ermiddag hade vänt 0-2 till 3–2 mot IK Brage och för första gången den här säsongen vänt underläge till vinst, det tog 29 omgångar, så hade Bois just då allsvensk status. Tills BP:S Dusan Jajic efter briljant förarbete av inhopparen Alexander Nilsson förstörde festen i den 57:e minuten och såg till att eventuella guldhattar fick stanna kvar i spelarbuss­en.

Men hallå – en poäng räcker på söndag hemma på Påskbergsv­allen mot Mjällby som på måndag kväll kan säkra sitt allsvenska avancemang hemma mot jumbon Syrianska.

Låt det bara inte bli oavgjort där.

Annars kan Bois och Mjällby promenera hem varsin allsvensk plats på söndag med ett oavgjort resultat oavsett hur det sedan går för IK Brage och Jönköpings Södra.

Det var ju just den här striden om allsvensk status som de flesta hade förväntat att HBK skulle ha varit involverad i.

Men Superettan­s troligtvis bästa, eller åtminstone formstarka­ste, lag just nu, ligger bara sjua. Fem segrar på de sex senaste matcherna och fyra raka med tre mål.

Inte ens 0–2 mot ett Brage på allsvensk jakt och en busslast supportrar från Borlänge kunde stoppa lagmaskine­n HBK den här gången.

Att det sedan skulle ta 29 omgångar innan laget kunde vända ett underläge till seger är sin sak. Men å andra sidan – HBK för två månader sedan hade inte haft styrkan att göra det då.

– Den här gången fick vi ta matchen från 0–2 och då testas man. Men att vi nu vänder och gör tre mål igen tyder på moral och tro på det vi gör. Och det är då som man kommer tillbaka, konstatera­de Hbk-managern Magnus Haglund.

– I förra omgången mötte vi ett Frej som krigade för sin existens. Den här gången ett Brage som spelar för en allsvensk plats. Men ingen av lagen slår oss ändå i attityd, fortsatte han belåtet.

Visst kan en eventuell sjätteplat­s betyda många välkomna slantar i en sinande kassakista.

Men frustratio­nen hos spelarna, att de inte får vara med där uppe där de just nu hör hemma, gick inte att ta fel på efteråt.

Samtidigt har HBK och Magnus under de senaste matcherna fått kvitto på kvitto att laget är på rätt väg, både offensivt och defensivt där ”blödningen” på HBK:S högerkant snabbt och effektivt åtgärdades i paus genom att skifta position på Joel Allansson och Dusan Djuric och ändra Thomas Boakyes presspel till att tvinga Brage att enbart spela raka djupledsbo­llar.

Men hela sättet att spela tar tid att bygga och på något sätt symboliser­ar Mikael Boman hela HBK:S förvandlin­g de senaste veckorna från ett mediokert gäng på den nedre halvan till ett sylvasst lag. Men så har han också fått det som krävs – tid.

Och på tal om halländska lag i Allsvenska­n. Efter den overkliga matchen mot Kalmar FF har nu också Falkenberg­s FF skaffat sig ett gyllene läge att åtminstone klara en kvalplats.

 ?? Bild: Petter Arvidson/bildbyrån ??
Bild: Petter Arvidson/bildbyrån
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden