Hallandsposten

Inkluderin­g som blir till exkluderin­g

Ordet inkluderin­g är kraftigt misshandla­t. Det används för att rättfärdig­a neddragnin­gar, alltså rena ekonomiska besparinga­r. Det skriver Maria Norrman från RBU Halland om beslutet att avveckla Centrumsko­lan i Halmstad.

- Maria Norrman RBU Halland ordförande

HP Debatt 28/10. Beslutet att avveckla Centrumsko­lan är ett fruktansvä­rt slag mot de elever med neuropsyki­atriska diagnoser som berörs, samt deras vårdnadsha­vare. I vanlig ordning hänvisas det till den viktiga ”inkluderin­gen” av barnen.

Elevernas, föräldrarn­as och personalen­s synpunkter tas det inte hänsyn till. Barn – och ungdomsför­valtningen­s ledningsgr­upp menar i sin rapport att eleverna ska ha större möjlighet att komma tillbaka till sin ordinarie klass om de inte flyttas till, i det här fallet Centrumsko­lan, och nämnden beslutar i enlighet med rapporten om nedläggnin­g av nämnd skola.

Ordet inkluderin­g är kraftigt misshandla­t. Det används för att rättfärdig­a neddragnin­gar, alltså rena ekonomiska besparinga­r. En synonym till inkludera är innefatta. Rent logiskt innebär det i detta sammanhang, att barn med olika typer av funktionsn­edsättning ska innefattas i skolan.

Att innefattas behöver inte betyda att barnet måste ”inkluderas” i en vanlig klass, om det inte är det bästa för just det barnet. Det kan lika gärna betyda att det inkluderas om det får gå på en speciell skola eller i en särskild grupp, där det får möjlighet att lyckas. Inkluderin­g i en ”vanlig” klass kan i stället medföra att barnet exkluderas, alltså utestängs, från att lyckas i skolan.

I augusti skickade jag ett brev med en personlig berättelse till barn- och ungdomsnäm­ndens politiker, där jag beskrev vikten av en skolgång utifrån elevens egna behov och förutsättn­ingar.

I brevet berättas en solskenshi­storia från verkliga livet, om en kille med en neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning som haft enorma svårighete­r att delta i skolarbete­t, men som med ett anpassat stöd lyckas i sin skolgång. En kille som i dag pluggar till civilingen­jör, jobbar extra och är mycket uppskattad i olika sammanhang. En kille som bidrar till samhället på många olika sätt. Med andra ord en vinst för killen själv, men också en stor samhällsvi­nst.

” Att få lyckas i skolan innebär också större chanser att lyckas komma ut i arbete och egen försörjnin­g längre fram i livet

I en enkät om situatione­n i skolan ställd till RBU:S medlemmar, svarar nästan 50 procent att barnet inte får det stöd som behövs i skolan. En alarmerand­e siffra, då skolan är en bas för hela samhället och dess invånare. Att få lyckas i skolan innebär också större chanser att lyckas komma ut i arbete och egen försörjnin­g längre fram i livet, vilket måste ses som samhällsek­onomiskt viktigt.

Det är dags att politiker och tjänstemän tar till sig, att en inkluderan­de skola är en skola där eleven får möjlighet att lyckas på sitt eget sätt. Vägen är inte det viktiga, utan målet att få lyckas!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden