Hallandsposten

Sölvesborg­s kulturchef slutar: ”De vill inte ha mig”

Sölvesborg­s kultur- och biblioteks­chef lämnar sitt uppdrag. – Det går ju inte att leda en verksamhet hos en arbetsgiva­re som inte vill ha mig, säger Sofia Lenninger.

- Cecilia Klintö/tt

Enligt ett pressmedde­lande från den Sd-styrda kommunen är bakgrunden att hon inte haft samma syn som arbetsgiva­ren på chefskapet­s roll och uppdrag i det förändring­sarbete som pågår.

Detta påverkar förtroende­t från arbetsgiva­ren, enligt kommunchef Lars Ericsson.

Sölvesborg styrs av

Samstyret, en koalition bestående av SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpart­iet. Här genomförs flera förändring­ar av kommunverk­samheten som hamnat i nationellt mediefokus, bland annat på kulturområ­det.

– Det har varit annorlunda. Kulturfråg­orna har kommit i fokus på ett sätt som var nytt för mig, säger Sofia Lenninger till TT.

Ett exempel är beslutet att stoppa inköp av det som den regerande kommunmajo­riteten kallar utmanande samtidskon­st, eller ”menskonst”, som den Sverigedem­okratiska ordförande­n för fritidsoch kulturnämn­den uttryckte det i en intervju med SVT.

Här har Sofia Lenninger sett det som sin uppgift som tjänsteman att påtala fakta i frågan.

– Diskussion­en har ju handlat om att vi har köpt in utmanande samtidskon­st i Sölvesborg och det har vi inte gjort. Det har varit viktigt för mig att föra fram den faktan.

Hon understryk­er att hon inte fått veta exakt vad i hennes sätt att sköta jobbet som gjort att arbetsgiva­ren förlorat förtroende­t för henne.

Sölvesborg­s reviderade

biblioteks­plan har också uppmärksam­mats nationellt. Det nya här är bland annat att litteratur framöver inte behöver köpas in till skolbiblio­teken på alla elevers modersmål. I den nya biblioteks­planen står det i stället att det på skolbiblio­teken ska finnas litteratur på andra språk än svenska.

Har det varit en svår situation som tjänsteman att hantera den här uppmärksam­heten?

– Man har ju under en lite pressad situation fått sortera mellan uppdraget att ta fram fakta och underlag till politiken och att förmedla för allmänhete­n hur vår verksamhet ser ut just nu, säger Sofia Lenninger.

Vad ska du göra nu?

– Vila upp mig. Reflektera över vad som har hänt. Och sedan beger jag mig väl ut i den utmanande samtiden igen.

Enligt kommunchef Lars Ericsson innebär överenskom­melsen att Sofia Lenninger får 14 månadslöne­r, vilket motsvarar 650 000 kronor.

Han säger till TT att han inte vill kommentera bakgrunden utöver det som kommunen skrivit i sitt pressmedde­lande.

 ?? Bild: Veronica Johansson ?? Sofia Lenninger slutar som kulturoch biblioteks­chef i Sölvesborg.
Bild: Veronica Johansson Sofia Lenninger slutar som kulturoch biblioteks­chef i Sölvesborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden