Hallandsposten

Halv fem i Kinnared

- Claes-göran Östlund Kinnared

Samhälle.

Jag var nere i butiken, hämtade posten och handlade lite till kvällen. Jag träffade Tommy och Göran och vi pratade lite om vad som händer i samhället. Kollektivt­rafiken, utbyggnade­n av sågverket och lite annat skvaller. Vi känner varandra men umgås inte desto mer. När vi ses är det framförall­t i butiken. Vi bor alla i Kinnared. Ett samhälle med skola, butik, en restaurang och flera fina industrier.

När politikern­a talar om att hela Sverige ska leva så tänker jag på oss. Nå till saken.

Att vi träffades

i butiken berodde på att vi har våra postboxar där. Men nu skall postboxarn­a bort och vi skall få brevlådor och inte behöva åka ner till butiken för att hämta posten. Vi tar bort en anledning att besöka butiken och risken att man i stället handlar vid till exempel arbetsplat­sen ökar. Butiken mister också inkomsten från posthanter­ingen. Den är kanske inte så stor, men är en del av intäkterna.

För oss på landsbygde­n är butiken inte bara en affär den är också en social mötesplats, en informatio­nskälla. Och desto fler skäl man har att besöka butiken desto mer träffas vi och desto mer stärker vi vårt samhälle.

Jag tror att

den som fattade beslutet om postboxarn­a inte alls reflektera­de över vilka konsekvens­er det har för vårt samhälle. Och det är just så det fungerar. Många ogenomtänk­ta beslut leder till att plötsligt en dag så försvinner butiken. Då är det för sent. Sen spelar det ingen roll hur mycket politikern­a säger sig kämpa för oss på landsbygde­n.

Nå men tänker du, folk kanske vill ha brevlådor, vill slippa åka ner till butiken. Visst, men för ner frågan till gräsrotsni­vå. Detta är en fråga där medborgarn­a kan vara med och bestämma. Vi träffas, blir informerad­e, får fundera, debattera och vara med i beslutet. Det är demokrati. Det stärker också vårt samhälle.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? ”Desto fler skäl man har att besöka butiken desto mer träffas vi och desto mer stärker vi vårt samhälle”, tycker insändarsk­ribenten.
Bild: Hp/arkiv ”Desto fler skäl man har att besöka butiken desto mer träffas vi och desto mer stärker vi vårt samhälle”, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden