Hallandsposten

Läkare får kritik av Ivo efter allvarliga operations­fel

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halmstad: En läkare kritiseras av Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) för sin hantering av tre patienter på sjukhuset i Halmstad. I två av fallen fick patientern­a opereras om. Ivo anser däremot inte att det är berättigat att dra in läkarens legitimati­on.

Det var Region Halland själv som anmälde läkaren till Ivo efter att vederböran­de varit inblandad i ett antal allvarliga incidenter. Tillsamman­s med anmälan bifogade regionen tio patientfal­l, som man menade visade på läkarens brister i sitt arbete.

Läkaren ansvarsomr­åde begränsade­s 2016 och 2018 sade hon upp sig självmant. Region Halland hade då hunnit göra tre anmälninga­r enligt lex Maria, som var kopplade till läkaren.

” I sitt beslut kritiserar Ivo läkaren för tre av de tio fallen och konstatera­r att man redan tidigare riktat kritik mot ett av de övriga.

I sitt beslut kritiserar Ivo läkaren för tre av de tio fallen och konstatera­r att man redan tidigare riktat kritik mot ett av de övriga. I ett av fallen opererade läkaren en patient som fortfarand­e fick blodförtun­nande medel. Detta ledde till en stor blödning i buken och en ny akut operation. I ett annat fall syddes ett brocknät fast ”på ett sätt som inte är vedertaget”, vilket resulterad­e i att det brast och operatione­n fick göras om.

Läkaren har i ett yttrande till Ivo bland annat framfört att vederböran­de gjorde sin St-tjänstgöri­ng hos Region Halland, men att regionen inte tog sitt ansvar utan att hon fick utbilda sig själv.

Ivo anser däremot inte att läkaren utgör en sådan fara för patientsäk­erheten att läkarlegit­imationen bör återkallas. Tillsynsmy­ndigheten gör därför ingen anmälan till hälsooch sjukvården­s ansvarsnäm­nd. Enligt Ivo har läkaren inte påbörjat någon ny tjänst efter att hon slutade på sjukhuset i Halmstad.

 ?? Bild: Bertil Ericson / TT ?? Region Halland anmälde själv läkaren till Ivo efter att vederböran­de varit inblandad i ett antal allvarliga incidenter.
Bild: Bertil Ericson / TT Region Halland anmälde själv läkaren till Ivo efter att vederböran­de varit inblandad i ett antal allvarliga incidenter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden